Sfântul Andrei, 30 noiembrie, noaptea în care fetele nemăritate pot afla cine le este ursitul

29.11.2021, 22:36
Sfântul Andrei, 30 noiembrie, noaptea în care fetele nemăritate pot afla cine le este ursitul
Ce este interzis să faci de Sfântul Andrei? Nu ai voie sub nicio formă aceste lucruri în zi de sărbătoare

Pe 30 noiembrie se sărbătorește ziua Sfântului Andrei, o zi specială pentru români. Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor. Sărbătoarea Sfântului Andrei este una care are o semnificație religioasă importantă, dar de care se leagă și o mulțime de tradiții și superstiții. 

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. Aproape 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea sau alte derivate ale acestora își sărbătoresc onomastica în această zi.

Ritualurile care erau puse în practică în trecut, în special în zonele rurale, mai persistă și în prezent. Se cunoaște faptul că de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, fetele nemăritate își pot afla ursitul.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate își pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa ursitul. Acestea își mai pot pune sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că le ia cineva grâul, se vor mărita.

În ziua de Sfantul Andrei, grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Superstițiile spun că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă.

Tot în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, ușile, geamurile, cotețele animalelor și hornul casei sunt unse cu usturoi.

Cine este Sfântul Andrei

Potrivit doxologia, numit și „Cel dintâi chemat”, Sfântul Andrei a fost primul apostol care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la propovăduirea Evangheliei. El s-a născut în Betsaida Galileia, pe ţărmul Lacului Ghenizaret, la nord de Israel. Conform Sfintei Scripturi, Andrei era fratele lui Simon Petru, ambii fiind pescari și lucrând cu tatăl lor.

Alături de ceilalți Apostoli, îl urmează și însoțește pe Mântuitorul pe drumurile Țării Sfinte. Asistă și la foarte multe minuni pe care Hristos le-a făcut atât timp cât El a fost pe Pământ. De asemenea, Sfântul Andrei a văzut și Patimile Domnului, plângând nespus de mult la moartea Mântuitorului.

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a fost adus pentru prima dată în țara noastră la Iași, în 1996, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, şi în anul 2011, pe 24 octombrie, de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. De aici a fost dus și la Sibiu, apoi la Alba Iulia.

Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.

 

citește și...