Schimbări majore la programul ‘Prima Casă’! Cum se va numi și în ce condiții se va acorda

04.04.2020, 21:05
Schimbări majore la programul 'Prima Casă'! Cum se va numi și în ce condiții se va acorda
foto: shutterstock

Anul acesta, programul ‘Prima Casă’ vine cu schimbări majore! Joi, 2 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat legea care transformă ‘Prima Casă’ într-un program social, numit ‘O familie, o casă’. Ce schimbări apar în acest an?

Schimbări majore la programul ‘Prima Casă’!

Acest program are ca scop facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat. În acest an, proiectul va avea alocat un plafon de garanții de 2 miliarde de lei.

Pentru programul ‘O familie, o casă’ au început deja înscrierile, regulile urmează să se modifice treptat, în timp ce programul deja a fost inițiat. Românii vor putea să depună actele pentru program doar dacă dacă nu dețin sau nu dobândesc pe durata desfășurării contractului de credit mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată într-un oraș.

De asemenea, această regulă nu este aplicată celor care au beneficiat de un imobil sau de o parte dintr-unul dobândit prin moștenire.

Astfel, beneficiarii proiectului vor trebui să aibă un venit net individual sau împreună cu soțul/soția de cel mult 4.500 de lei. Pentru familiile care au unul sau mai mulți copii, limita veniturilor cu care trebuie să se încadreze a fi mai mare, respectiv aceasta va ajunge la valoarea de 7.000 de lei.

Schimbări majore la programul ‘Prima Casă’! O nouă măsură introdusă în programul ‘O familie, o casă’ este reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, pentru familiile care au doar un singur copil. Însă, în familiile care trăiesc cel puțin doi copii, dobânda va fi mai mică cu 1%.

Valoarea maximă a imobilului poate fi:

  • 66.500 euro*, pentru construcții noi
  • 57.000 euro* pentru construcții vechi
  • 71.250 euro* pentru cei care își construiesc singuri casa mult visată

Prevederile din acest proiect legislativ nu vor intra în vigoare decât după publicarea în Monitorul Oficial. Băncile participante la proiectul ‘O familie, o casă’ sunt BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

citește și...