Scheletul înspăimântător al unei “femei vampir” a fost descoperit cu o lamă înfiptă în gât pentru “a o împiedica să se întoarcă din morți”

03.09.2022, 19:48

Aveți grijă – o să vă speriați. Rămășițele unui “vampir de sex feminin” au fost descoperite de arheologi într-un cimitir din secolul al XVII-lea din Pień, Polonia. “Nu a fost așezată la orizontală, ci a fost plasată pe gât în așa fel încât, dacă decedatul ar fi încercat să se ridice, cel mai probabil capul ar fi fost tăiat sau rănit”, a explicat profesorul Poliński.

Echipa de cercetători de la Universitatea Nicholas Copernicus din Toruń a descoperit că trupul din satul Pień avea o seceră plasată deasupra gâtului, despre care ei spun că ar fi avut rolul de a o împiedica să se întoarcă la mortalitate, și un lacăt pe degetul mare de la piciorul stâng.

Potrivit Magdalenei Zagrodzka, membră a expediției, descoperirea este o premieră pentru Polonia. “Aceasta este o descoperire unică. Nu a mai existat așa ceva până acum”, a spus ea, potrivit The Sun.

Rămășițele unei “femei vampir” au fost găsite în Polonia

Nefericiții etichetați drept vrăjitoare sau vampiri au fost din timpuri imemoriale temuți chiar și după o moarte aparentă. Oamenii au făcut eforturi extreme pentru a le împiedica să se întoarcă din mormânt.

Profesorul Dariusz Poliński, care a condus echipa, a declarat că acest exemplu de practică anti-vrăjitorie este neobișnuită.

Modul în care a fost îngropată femeia a fost neobișnuit

El a spus: “Printre modalitățile de protecție împotriva întoarcerii morților se numără tăierea capului sau a picioarelor, așezarea decedatului cu fața în jos pentru a mușca din pământ, arderea lor și zdrobirea lor cu o piatră.” Cu toate acestea, în acest caz, a fost folosită o altă metodă, o seceră plasată peste gât, necunoscută anterior pe pământ polonez.

“Nu a fost așezată la orizontală, ci a fost plasată pe gât în așa fel încât, dacă decedatul ar fi încercat să se ridice, cel mai probabil capul ar fi fost tăiat sau rănit”, a explicat profesorul Poliński.

În mormânt mai era un alt obiect, un lacăt închis pe degetul mare al piciorului stâng. Potrivit profesorului Poliński, “acest lucru simbolizează închiderea unei etape și imposibilitatea de a se întoarce”.

Arheologii au spus că modul în care a fost îngropată femeia a fost, de asemenea, neobișnuit, deoarece a fost îngropată cu mare grijă, ceea ce, au subliniat ei, este surprinzător pentru practicile clasice anti-vampirice.

Pe capul ei era o căciulă din mătase, foarte scumpă în secolul al XVII-lea, ceea ce, potrivit arheologilor, indică un statut social ridicat.
O altă trăsătură care atrage atenția este dintele din față proeminent al femeii. Acest lucru a dus la speculații conform cărora aspectul ei neobișnuit i-ar fi determinat pe localnicii superstițioși din secolul al XVII-lea să o catalogheze drept vrăjitoare sau vampir.

Arheologii au explorat pentru prima dată situl de lângă Bydgoszcz în perioada 2005-2009, când au descoperit morminte medievale timpurii cu bunuri funerare de mare valoare, inclusiv bijuterii din argint, pietre semiprețioase dintr-un colier, un bol din bronz și fragmente de îmbrăcăminte din mătase.

Ei s-au întors anul acesta în speranța de a găsi mai multe. Întrucât nu au reușit să facă acest lucru, și-au îndreptat atenția către un cimitir din secolul al XVII-lea din apropiere, care fusese deteriorat de agricultură.

Arheologii au inspectat cea mai periclitată secțiune. În timpul acestei lucrări au dat peste mormântul senzațional, pe care l-au recunoscut imediat ca fiind o înmormântare antivampirică.

Deși acesta este primul caz din Polonia de înmormântare antivampirică folosind o seceră peste gât, au fost descoperite multe alte morminte suspecte de vampiri. O serie întreagă de schelete cu capetele tăiate au fost găsite sub Rynek Główny din Cracovia în 2008.

În 2014, în Kamień Pomorskie, un cadavru a fost descoperit cu o bucată de cărămidă introdusă cu forța în gură, astfel încât toți dinții de sus i-au fost scoși. De asemenea, piciorul i-a fost găurit, astfel încât să nu se mai ridice din mormânt.

Rămășițele dezgropate de la Pień au fost duse la Toruń, unde vor fi supuse unei examinări amănunțite.

citește și...