Scandalurile sexuale care au zguduit Casa Regală a Marii Britanii. De la “annus horribilis” la scandalul în care este implicat prințul Andrew

09.09.2022, 16:19

Domnia record a Reginei Elisabeta a II-a a fost una cu adevărat demnă de “Coroană”. Înainte de moartea sa, joi, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit a fost apreciat pentru un calm stoic care a exemplificat sloganul națiunii sale din timpul războiului, “Keep calm and carry on”. Cu toate acestea, nu același lucru se poate spune despre urmașii ei regali, care i-au “colorat” domnia de 70 de ani cu suficient sex și scandal pentru a justifica serialul obscen de pe Netflix “The Crown”.

Aici, vom recapitula unele dintre cele mai mari scandaluri regale din epoca ei – începând de la modul în care a devenit regină, trecând prin “annus horribilis” și până în ultimii ei ani, cu Brexit și scandalul sexual în curs de desfășurare care îl pătează pe fiul ei mijlociu, prințul Andrew.

CUM A DEVENIT REGINĂ

Regina Elisabeta a fost o regină întâmplătoare doar datorită celui mai mare scandal regal al generației sale, atunci când Eduard al VIII-lea și-a abandonat scurta domnie ca rege pentru dragostea unei divorțate americane, Wallis Simpson.

“Edward și-a dat seama că trebuia să aleagă între Coroană și Simpson care, ca femeie divorțată de două ori, nu ar fi fost acceptabilă ca regină”, notează site-ul propriu al familiei regale.

Edward, care nici măcar nu fusese încă încoronat, a renunțat după numai 325 de zile. Abdicarea sa a pus capăt, de asemenea, locurilor copiilor săi în linia de succesiune, deschizând calea către domnia istorică a Elisabetei.

“Oamenii uită că ea a ajuns pe tron din cauza unui scandal”, a declarat biograful regal Robert Lacey. Edward s-a căsătorit în cele din urmă cu Simpson în Franța, în 1937, trăind în străinătate în următorii 35 de ani, până la moartea sa la Paris, în 1972.

NAZIS

Scandalurile lui Edward nu s-au încheiat odată cu abdicarea sa. În 1937, el și noua sa soție l-au vizitat pe Adolf Hitler în casa sa de vacanță – și l-au întâmpinat  cu salutul nazist complet, potrivit biografiei sale.

Edward a încercat chiar să învețe salutul josnic unei tinere nevinovate Elizabeth, așa cum a fost surprins într-o înregistrare video împărtășită de The Sun în 2015 sub titlul de prima pagină “Heilness-urile lor regale”.

The Sun a declarat că imaginile reflectau “prejudecățile deformate” ale lui Edward. “Omul care a devenit pentru scurt timp regele nostru era deja un fan al lui Hitler – și a rămas așa până în 1970, la mult timp după ce ororile Holocaustului au fost dezvăluite”, a spus ziarul la acea vreme.

De fapt, familia regală descinde din neamuri germane și și-a schimbat numele în Casa de Windsor de la Casa de Saxa-Coburg-Gotha doar în timpul Primului Război Mondial.

În 2014, prințesa Michael de Kent a declarat că a fost “șocată” să afle că tatăl ei a fost ofițer în SS-ul lui Hitler.

În ciuda acestei istorii pătate, nepotul de atunci al reginei, prințul Harry, în vârstă de 20 de ani, a mers la o petrecere costumată în 2005 îmbrăcat ca un soldat nazist, cu o brățară roșie pe care era inscripționată o mare svastică.

“A fost o alegere proastă a costumului și îmi cer scuze”, a declarat Harry în mijlocul scandalului.

… ȘI RASISMUL

Familia Elisabetei a fost mult timp afectată și de acuzații de rasism, inclusiv de către însuși soțul defunct al reginei, prințul Philip.

În 2017, prințesa Michael de Kent și-a cerut scuze după ce a purtat o broșă cu o broșă de culoare la prima ei întâlnire cu Meghan Markle, logodnica de atunci a lui Harry, care urma să devină prima regală bi-rasială. Prințesa Michael a insistat că îi pare “foarte rău și că este îndurerată” că aceasta “a provocat ofense”.

 

De asemenea, Markle a dat vina pe un misterios regal rasist pentru nevoia ei de a fugi din familie. Ea și Harry nu au identificat niciodată în mod oficial membrul familiei despre care amândoi susțin că a pus la îndoială culoarea probabilă a copiilor lor de rasă mixtă.

În mod ironic, Harry însuși fusese mai devreme făcut de rușine pentru remarci rasiste – fiind surprins într-o înregistrare video din 2009 în care numea pe cineva “pakistanez” și “cap de cârpă”.

 

“ANNUS HORRIBILIS” DE SCANDALURI SEXUALE

În timp ce căsnicia Elisabetei a durat 73 de ani, unele dintre aventurile amoroase ale copiilor ei au declanșat scandaluri de-a lungul anilor 1980 și 1990, de care mulți s-au temut că ar putea pune capăt monarhiei.

Fiul ei mijlociu, prințul Andrew, a fost poreclit de mult timp Randy Andy, înainte de nunta sa din 1986 cu Sarah Ferguson – dar soția sa a fost cea care a stârnit cele mai mari titluri, mai ales în 1992, când a fost surprinsă în timp ce consilierul financiar american John Bryan îi sugea degetele de la picioare.

În același an, nunta aparent de basm a prințului Charles de atunci cu prințesa Diana a dus la o despărțire pe fondul zvonurilor de infidelitate din partea ambilor.

Mai târziu, Diana avea să îl acuze în mod faimos pe fostul ei soț că l-a înșelat pe soția sa de acum, regina consort Camilla, spunând că eram “trei în această căsnicie, așa că era cam aglomerat”. Înșelăciunea proprie a Dianei a dus la zvonuri nefondate că copiii ei, prinții William și Harry, nu erau cu Charles.

Cum fiica reginei, prințesa Anne, a divorțat și ea în 1992, regina l-a numit oficial “annus horribilis” – “anul oribil” în latină.

 

MOARTEA PRINȚESEI DIANA

În 1997, moartea prințesei Diana într-un accident de mașină la Paris a stârnit un val de durere în întreaga lume – dar niciun cuvânt din partea reginei.

În ceea ce este considerat de mulți drept unul dintre cele mai mari pași greșiți ai săi, Elisabeta a rămas ascunsă în Balmoral, așteptând zile întregi pentru a se adresa în sfârșit națiunii într-un discurs televizat.

Popularitatea monarhiei s-a prăbușit în această perioadă tulbure, dar prezența fermă a reginei Elisabeta a recâștigat în cele din urmă populația.

MEGXIT-UL LUI HARRY ȘI MEGHAN

Decizia prințului Harry, la începutul anului 2020, de a renunța în mod oficial la viața de senior regal a declanșat o criză fără precedent pentru monarhie – o criză exacerbată doar de interviul exploziv al lui Harry și al soției sale Meghan Markle, care i-a acuzat de hărțuire și rasism.

Regina a răspuns spunând că “întreaga familie este întristată” și că “problemele ridicate, în special cea a rasei, sunt îngrijorătoare” și vor fi abordate în privat de către familie.

Cu toate acestea, ele au persistat acut până la moartea ei. Markle și-a continuat criticile în interviurile din această lună – iar ea și Harry au fost snobiți în timpul unei vizite rare acasă, în Marea Britanie, una care i-a lăsat aproape când regina s-a îmbolnăvit de moarte. În timp ce familia s-a grăbit să fie alături de ea, Markle a fost notabil absentă, în ciuda faptului că părea că plănuia să meargă.

PRINȚUL ȘI PEDOFILUL

Ultimii ani ai reginei au fost zguduiți și de faptul că Andrew a fost târât în cel mai mare scandal sexual din istoria recentă, cel care l-a implicat pe regretatul său amic pedofil Jeffrey Epstein.

Andrew s-a străduit să justifice fotografiile condamnabile în care apare stând de vorbă cu perversul în 2011, în timp ce stătea la conacul său din Manhattan – chiar și după ce Epstein a făcut închisoare pentru infracțiuni sexuale cu copii.

Dar mai rău avea să urmeze când una dintre acuzatoarele lui Epstein, Virginia Roberts Giuffre, a insistat în mod repetat că a fost obligată să facă sex cu prințul.

Regina l-a dat afară pe Andrew din îndatoririle regale pe fondul unei reacții de respingere a unui interviu dezastruos pe care l-a acordat la BBC la sfârșitul anului 2019 – apoi l-a deposedat de titlurile regale în acest an, în timp ce era dat în judecată de Giuffre în Manhattan.

Procesul, pe care l-a soluționat în februarie, l-a costat, de asemenea, financiar, o sursă declarând pentru The Post că a ajuns la o înțelegere de 12 milioane de dolari.

Andrew l-a cunoscut pe Epstein prin intermediul moștenitoarei britanice Ghislaine Maxwell – care a fost condamnată anul acesta la 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual de tinere pentru el.

citește și...