S-a scris istorie. Nicole Aunapu Mann a devenit prima femeie amerindiană lansată în spațiu

06.10.2022, 14:30

Nicole Mann tocmai a devenit prima femeie amerindiană în spațiu. Astronautul NASA a fost lansat miercuri pe orbita Pământului la bordul unei capsule SpaceX Crew Dragon, în cadrul unei misiuni pe care o comandă către Stația Spațială Internațională. “Există oameni care încă cresc în comunități în care există granițe. Dacă pot realiza că aceste limite pot fi depășite, sperăm că acest lucru îi împuternicește să își urmeze cu adevărat visele”.

Mann este membră a triburilor Wailacki din Round Valley Indian Tribes. Ea a declarat anterior că va aduce cu ea pe ISS o amintire de la mama sa.

“Voi lua o amintire cu mine în cabina echipajului, la bordul Stației Spațiale Internaționale”, a declarat Mann pentru The Wall Street Journal înainte de misiunea sa.

NASA și SpaceX lansează prima femeie amerindiană în spațiu

Alături de ea se află astronauții Josh Cassada de la NASA, Koichi Wakata de la agenția spațială japoneză (JAXA) și singura femeie cosmonaut din Rusia, Anna Kikina. Doar Kikina a mai fost în spațiu până acum.

“A fost o cursă ușoară la urcare”, a declarat Mann de pe orbită, de la controlul misiunii, la câteva momente după ce Crew Dragon s-a separat de ultima etapă a rachetei sale Falcon 9. “Aveți trei începători care sunt destul de fericiți să plutească în spațiu în acest moment și un astronaut veteran care este și el destul de fericit să se întoarcă”.

“Există oameni care încă cresc în comunități în care există granițe”

Mann este colonel în Corpul pușcașilor marini și a lucrat pe portavioane care au sprijinit luptele din Irak și Afganistan. Ea a devenit astronaut în 2013.

“Când eram mic copil, eram interesată de matematică și știință, dar nu mi-am dat seama că a fi astronaut era de fapt în sfera posibilităților”, a declarat ea pentru Journal.

Există oameni care încă cresc în comunități în care există granițe“, a adăugat ea. “Dacă pot realiza că aceste limite pot fi depășite, sperăm că acest lucru îi împuternicește să își urmeze cu adevărat visele”.

John Herrington, un membru al națiunii Chickasaw, a devenit primul nativ american care a ajuns în spațiu în 2002, potrivit NASA.

Aceasta este prima călătorie în spațiu a lui Mann, dar probabil că nu va fi și ultima. De asemenea, ea urmează să zboare în prima misiune de testare cu echipaj a navei spațiale Starliner de la Boeing, care a fost dezvoltată prin același program NASA care a dat naștere Crew Dragon. Starliner s-a confruntat cu mai multe defecțiuni tehnice și întârzieri, și încă mai trebuie să zboare într-o misiune de testare fără echipaj pe ISS înainte ca NASA să o umple cu astronauți.

citește și...