România, sub cod galben de caniculă și disconfort termic! Urmează zile de foc și nopți tropicale 

23.06.2021, 13:31
România, sub cod galben de caniculă și disconfort termic! Urmează zile de foc și nopți tropicale 

Țara noastră se va confrunta în zilele următoare cu caniculă! Meteorologii au anunțat că un val de căldură acoperă întreg teritoriul țării și au emis un cod galben. Urmează zile de foc, cu nopți tropicale și disconfort termic. 

Disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei. Temperaturile vor fi cuprinse între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22-25 de grade Celsius, aerul fiind destul de sufocant.

Canicula pune stăpânire pe România

ANM a emis și primul cod roșu de caniculă din această vară, iar temperaturile vor atinge recordurile absolute ale perioadei.

Pentru cinci județe din România, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, meteorologii au emis un cod portocaliu de căldură, urmat de disconfortul termic accentuat.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 care este cauza trecerii de la perioadele de furtuni la valurile de căldură din aceste zile și cât de intense vor fi ele în această vară.

“În atmosferă, la altitudine de 10 – 11 km, există un curent de aer numit curent jet. Dacă ar fi perfect circular am avea o mișcare continuă de la vest către est și acest curent ar bloca aerul rece dinspre regiunea polară de aerul cald de la latitudini mai joase.

Lucrurile nu stau însă așa în atmosferă. În general pe acest curent jet apar o serie de ondulații, care înseamnă transport de aer rece dinspre Pol către regiunile mai joase și invers, dinspre sud spre nord. Asta am avut noi săptămâna trecută și avem și acum. La început am fost sub influența pătrunderii de aer rece, iar acum avem o masă de aer cald care urcă dinspre sud spre nord. Putem trece dintr-o perioadă de instabilitate și furtuni la o perioadă cu presiune ridicată și temperaturi ridicate”, a declarat Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, la DIGI24.

citește și...