România nu scapă de ploi și vijelii puternice! Cod galben de precipitații în 14 județe

17.05.2021, 12:53
România nu scapă de ploi și vijelii puternice! Cod galben de precipitații în 14 județe
foto: pixabay

România nu scapă de ploi și vijelii puternice nici săptămâna aceasta! ANM a emis o alertă de vreme instabilă în toată țară. În plus, meteorologii au anunțat și două coduri galbene de ploi în 14 județe, valabile până marți, 18 mai. 

Primul cod galben de ploi va intra în vigoare la ora 15.00, luni (17 mai). În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

România, lovită de ploi puternice

Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, în nordul Carpaților Orientali. Pe crestele montane, vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h.

Al doilea cod galben intră în vigoare marți (18 mai), în toate regiunile țării. Zonele cele mai afectate vor fi județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț. Aici, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

citește și...