Rețetă de post. Humus aromat cu chimen

10.03.2022, 00:25

Aceasta este cea mai bună rețetă de humus care nu este doar rapidă și ușoară, ci și super cremoasă și delicioasă. Făcută dintr-o mână de ingrediente proaspete, inclusiv năut, tahini, suc de lămâie, ulei de măsline, chimen și usturoi, se face în mai puțin de 3 minute.

La fel ca multe alimente, originea exactă a humusului este dezbătută. Dar se crede că primele rețete au apărut în cărțile de bucate din secolul al XIII-lea.

Humus este un cuvânt arab care înseamnă pur și simplu „năut”. Și năutul a fost cultivat în Orientul Mijlociu și India de mii de ani.

Hummus bi tahini (dar denumit adesea doar „hummus”) este făcut cu năut, tahini, usturoi și lămâie. Este un fel de mâncare comun în bucătăria turcească, libaneză, siriană și egipteană, printre altele. Și a câștigat popularitate în întreaga lume.

Beneficiile hummusului

Năutul este minunat pentru sănătatea intestinului, deoarece este încărcat cu fibre și menține lucrurile în mișcare prin sistemul tău digestiv (cu alte cuvinte, ajută la constipație). Dar aici este partea cu adevărat bună. Tipul de fibre cu care sunt încărcate este fibrele insolubile – cele care ajută la scăderea colesterolului.

Ingrediente

  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline extra virgin
  • sare
  • 300-350 grame năut
  • 2-3 linguri tahini
  • 2-3 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță chimen
  • piper negru
  • sare

Mod de preparare

  1. Stropește cățeii de usturoi cu 1 lingură de ulei de măsline, presară-i cu sare și bagă-i la cuptor 30 minute la 180⁰C.
  2. Curăță de coajă usturoiul copt și pune-l în blender.
  3. Adaugă năutul, tahini, uleiul de măsline rămas, sucul de lămâie și chimenul, asezonează cu piper negru și cu sare, apoi pasează. Dacă amestecul este prea uscat, poți turna și un pic de apă.