Rețetă de post. Chiftele libaneze din năut (Falafel)

31.03.2022, 20:29
Rețetă de post. Chiftele libaneze din năut (Falafel)

Falafel sunt chiftele delicioase de năut și ierburi pe care le găsiți în bucătăria din Orientul Mijlociu. În mod natural vegan și vegetarian, falafelul este grozav în wrap-uri, pita, sandvișuri și salate. Aceste bucate vegetariene prăjite sunt adesea servite împreună cu hummus și sos tahini. Sunt, de asemenea, grozave servite cu toum, un sos de usturoi din Orientul Mijlociu.

Falafel este un aliment din Orientul Mijlociu cu o istorie lungă în țările arabe, precum și în Israelul antic. Cuvântul falafel poate descinde din cuvântul arab falāfil, un plural al cuvântului filfil, care înseamnă „piper”.

Prima apariție cunoscută a acestora (aka falafel) în Orientul Mijlociu pare să fie în Egipt, unde au fost făcute din fasole albe uscate (ful nabed) și numite tamiya/ ta-amia (din arabă pentru „hrănire”).

 

Falafelul tradițional este o sursă vegană excelentă de proteine pentru persoanele care au renunțat la carnea din dietă. Este relativ scăzut în grăsimi și nu are colesterol dacă îl prăjiți într-un ulei sănătos pentru inimă, fără colesterol. Și dacă îl acoperiți cu legume într-o pită, devine o masă sățioasă și hrănitoare!

 

Ingrediente

  • 1 conservă de năut, scurs și clătit
  • 1 lingură de usturoi tocat
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 3/4 linguriță de chimen măcinat
  • 1/2 linguriță sare kosher
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 2 până la 3 linguri de făină universală
  • 1 1/2 cană de ulei vegetal, mai mult la nevoie

 

Mod de preparare

1. Combinați năutul, usturoiul, ceapa, pătrunjelul, coriandru, chimen, sare și piper (după gust) într-un castron mediu. Adăugați 2 linguri de făină și amestecați bine.

2. Asigură-te că ingredientele sunt bine amestecate și se leagă ușor atunci când este format într-o bilă. (Ca alternativă, combinați ingredientele într-un robot de bucătărie. Pulsați, apoi procesați,  până când amestecul este în mare parte omogen, aproximativ 1 minut.) Adăugați o lingură suplimentară de făină dacă amestecul este prea lipicios. Rezultatul ar trebui să fie o pastă groasă.

3. Formați amestecul în bile mici.

4. Adăugați ulei într-o tigaie mare și încălziți la foc mediu-mare. Prăjiți falafelul în loturi pentru a evita aglomerarea tigaii, 2 până la 5 minute per lot, răsturnând când este rumenit pe o parte și adăugând mai mult ulei, dacă este necesar. Scoateți din tigaie și scurgeți pe prosoape de hârtie. Serviți falafel singur sau cu pâine pita caldă cu legume sau sos tahini.

 

citește și...