Rețetă de post. Baclava vegană

01.04.2022, 22:35
Rețetă de post. Baclava vegană

Această baclava vegană delicioasă este făcută cu aluat filo, ulei de măsline și sirop și este o variantă dulce a desertului clasic grecesc, libanez și turcesc. În timp ce fiecare regiune și-a făcut versiunea acestui desert, baclava este în principal un produs de patiserie dulce făcut din aluat filo, nuci tocate și un sirop dulce

Esti pasionat de dulce și ești fan al desertului baklava pe bază de patiserie? Este într-adevăr un răsfăț delicios pentru toți cei care au dantura puternică. Se găsește în principal în restaurantele grecești, turcești și din Orientul Mijlociu. Asta te duce la întrebarea: baklava este vegană?

Răspunsul este că depinde. În mod tradițional, nu este considerat vegan datorită ingredientelor sale care constau din unt și miere. Cu toate acestea, le puteți înlocui cu alte ingrediente. Tocmai, poți înlocui untul cu margarină și mierea cu sirop de arțar sau agave, ambele fiind produse pe bază de plante.

Ingrediente

  • 1/2 cană zahăr brun închis
  • 1/2 lingurită de scortisoară măcinată
  • 1 cană bucăți de nucă
  • 1 cană de fistic decojit
  • 3/4 cană migdale crude
  • 12 foi de aluat filo decongelate peste noapte la frigider
  • 1/2 cană ulei de măsline ușor sau ulei de cocos topit și mai mult pentru tigaie
  • 1 cană de sirop de agave
  • 1/2 cană apă rece

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 350°F (180°C). Ungeți cu ulei o tavă de copt.
Într-un blender, amestecați zahărul brun și scorțișoara până când se măcina fin și devine pudră. Transferați într-un castron mic.

În blender sau într-un robot de bucătărie, se presează nucile până când se toacă cel mai mult mărunt, dar totuși un pic grosime. Transferați într-un castron mic și amestecați cu 1/3 din amestecul de zahăr. Repetați cu fisticul și migdalele, combinând fiecare tip de nucă și 1/3 din amestecul de zahăr într-un bol separat.

Acoperiți foile de filo cu o bucată mare de folie de plastic, apoi acoperiți-o cu un prosop care este abia umed. Scoateți 1 foaie de filo și puneți-o pe o suprafață de lucru curată. Ungeți jumătate din foaia de filo cu ulei de măsline sau de cocos. Îndoiți foaia în jumătate și puneți-o în tava pregătită, apoi ungeți blatul cu ulei. Repetați cu încă 2 foi.

Împrăștiați nucile peste filo într-un strat uniform. Repetați stratificarea cu încă 3 foi de filo, fistic, încă 3 foi de filo și migdale. Deasupra stratificați ultimele 3 foi de filo.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați stratul superior de filo pe partea scurtă a tigaii pentru a forma 6 fâșii. Apoi, tăiați filo-ul în diagonală de la colț la colț, apoi înscrieți paralel cu acea linie de 2 ori pe fiecare parte.

Coaceți timp de 40 de minute, până când devine ușor auriu și crocant.

În timp ce baclava se coace, într-o cratiță mică la foc mare, combinați siropul de agave, apa și coaja de lămâie și aduceți la fierbere. Reduceți focul și fierbeți, amestecând din când în când, timp de 10 minute. Se ia de pe foc si se lasă putin sa se răcească. Scoateți și aruncați coaja.

Turnați siropul peste bakvlava caldă când iese din cuptor. Acoperiți bakcava cu folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru cel puțin 1 oră înainte de servire.

citește și...