Reţeta care aduce noroc familiei tale. Chifle de Paşte cu cruce pentru Vinerea Mare

21.04.2022, 16:34
Reţeta care aduce noroc familiei tale. Chifle de Paşte cu cruce pentru Vinerea Mare

În dimineața de Paște, fiecare familie aștepta mereu cu nerăbdare un mic dejun care sa contina ouă vopsite tari și chifle fierbinți. Chiflele cu cruce, este o reţetă tradiţională care se face în Vinerea Mare, în comunităţile creştine din Irlanda, Marea Britanie și în străinătate, în Noua Zeelandă, Australia, Canada și India. Fiecare chiflă este decorată cu o cruce făcută din pastă de făină, care reprezintă crucea pe care a murit Hristos.

Se spune că aceste delicii dulci consumate în mod tradițional în Vinerea Mare sunt pline de noroc. Mai mult, chiflele vor deveni preferatele celor mici.

Chiflele sunt un deliciu dulce, făcut în mod tradițional ca rețetă de Paște în Vinerea Mare. Moi și dulci, cu arome precum scorțișoară, cuișoare și ghimbir, aceste chifle sunt perfecte tăiate în jumătate pentru micul dejun în dimineața de Paște servite calde cu unt de bună calitate.

Ingrediente pentru chifle:

300 ml lapte gras, plus încă 2 linguri
50g unt
500g făină de pâine
1 linguriță sare
75g zahăr tos
1 lingura ulei de floarea soarelui
Plic de 7 g drojdie cu acțiune rapidă sau ușor de amestecat
1 ou, bătut
75g stafide
50g mix coji confiate
coaja de la 1 portocala
1 măr, curățat, miezul tocat mărunt
1 linguriță de scorțișoară măcinată

Pentru cruce:

75g făină simplă, plus un praf extra

Pentru glazură:

3 linguri gem de caise

 

Mod de preparare

 

PASUL 1

Puneţi 300 ml de lapte la fiert, apoi luaţi-l de pe foc și adăugați 50g de unt. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Puneți într-un castron 500g făină, 1 linguriță de sare, 75g zahăr tos și 7g plic de drojdie şi amestecaţi uşor. Faceți o adâncitură în centru. Se toarnă amestecul de lapte și unt, apoi se adaugă 1 ou bătut. Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecați bine, apoi frământaţi totul împreună cu mâinile până când aveți un aluat lipicios.

PASUL 2

Puneţi totul pe o suprafață ușor dată cu făină și frământați ținând aluatul cu o mână și întinzându-l cu cealaltă, apoi pliați-l înapoi. Repetați timp de 5 minute până când este neted și elastic. Puneți aluatul într-un vas uns cu puţin ulei. Acoperiți cu folie alimentară unsă şi ea cu foarte puţin ulei și lăsați-l să crească într-un loc cald timp de 1 oră sau până la dublarea dimensiunii și un deget apăsaţi în el lasă o adâncitură.

PASUL 3

Cu aluatul încă în vas, adăugaţi 75g de stafide, 50g de coji confiate, coajă de la o portocală, un măr tocat mărunt și o linguriță de scorțișoară măcinată. Frământați în aluat, asigurându-vă că totul este bine distribuit. Se lasă să crească încă 1 oră sau până la dublarea dimensiunii, acoperit din nou cu o folie alimentară bine unsă pentru a opri aluatul să formeze o crustă.

PASUL 4

Împărțiți aluatul în 15 bucăți uniforme (aproximativ 75g pe bucată). Rulați fiecare bucată într-o bilă netedă pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină. Aranjați chiflele pe una sau două tăvi de copt căptușite cu hârtie pergament, lăsând suficient spațiu pentru ca aluatul să se extindă. Acoperiți (dar nu înfășurați) cu mai multă folie alimentară unsă sau cu un prosop curat, apoi puneți-l deoparte pentru a creşte încă 1 oră.

PASUL 5

Încălziți cuptorul la 220C / 200C ventilator / gaz 7. Amestecați 75g făină simplă cu aproximativ 5 linguri de apă pentru a face pasta pentru cruce – adăugați apă 1 lingură pe rând, astfel încât să formeze o pastă groasă. Puneţi într-o pungă pe care o tăiaţi într-un colţ şi trasaţi o linie de-a lungul fiecărui rând de chifle, apoi repetați în cealaltă direcție pentru a crea cruci. Coaceți 20 de minute pe raftul din mijloc al cuptorului, până se rumenesc.

PASUL 6

Încălzește ușor 3 linguri de gem de caise pentru a le topi, apoi strecuraţi-o pentru a elimina bucățile mari de fructe. Cât încă gemul este cald, periați deasupra chiflelor calde și lăsați să se răcească.

citește și...