Restricțiile care intră în vigoare de azi în contextul pandemiei de coronavirus

25.10.2021, 11:04
Restricțiile care intră în vigoare de azi în contextul pandemiei de coronavirus
Restricțiile care intră în vigoare de azi în contextul pandemiei de coronavirus

Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern săptămâna trecută au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, de la ora 0:00. Noile restricții vin în contextul creșterii accelerate a numărului de infectări cu COVID-19 în România, în valul patru al pandemiei.

Noii restricții au intrat în vigoare începând de astăzi în România în  contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, este instituită carantina de noapte, în intervalul 22.00 – 05.00, excepție făcând doar persoanele care sunt vaccinate. Excepţii de la prevederea referitoare la circulaţie: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Magazinele, rastaurantele, cafenelele sau cinematografele vor avea program doar până la ora 21.00, în timp ce barurile și cluburile vor fi închise. Vor avea acces la mall, la restaurant sau la hotel doar persoanele trecute prin boală sau vaccinate. Condiționarea nu se aplică la magazinele alimentare și la biserică. De asemenea, va fi obligatoriu Certificatul verde COVID pentru toate persoanele, cu excepția angajaților, pentru intrarea în instituțiile publice, precizează Hotnews.

Restricțiile care intră în vigoare de azi în contextul pandemiei de coronavirus. Masca de protecție, obligatorie peste tot

Tot de luni, sunt interzise nunțile, botezurile și orice evenimente private, dar și spectacolele sau concertele, în timp ce competițiile sportive vor avea loc fără spectatori. Accesul la majoritatea activităților va fi permis doar persoanelor care sunt vaccinate anti-COVID sau care au trecut prin boală.

Este obligatorie, începând de luni, 25 octombrie 2021, și purtarea măștii de protecție peste tot, inclusiv în birou. Noile restricții vor fi în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile.

citește și...