Raed Arafat: ”Nu cred că am trecut de momentul în care să renunțăm la starea de alertă, încă nu am ieșit la liman”

03.01.2021, 09:57
Raed Arafat: ”Nu cred că am trecut de momentul în care să renunțăm la starea de alertă, încă nu am ieșit la liman”
Raed Arafat: ”Nu cred că am trecut de momentul în care să renunțăm la starea de alertă, încă nu am ieșit la liman”

Raed Arafat se așteaptă la creșterea cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus după sărbători. Starea de alertă va fi probabil prelungită.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre eventualitatea creșterii numărului de cazuri de coronavirus în România și despre posibilitatea ca starea de alertă să fie prelungită. „Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creștere, depinde această creștere cât este de mare și de abruptă este, am mai spus și în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos și să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, așa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI”, a declarat Raed Arafat la Digi24. „Este probabil să vedem o creștere după perioada sărbătorilor, mai ales pe partea celor care nu au respectat măsurile, mulți au respectat, au petrecut în familie, dar e clar că o parte nu au respectat, dovadă sunt miile de amenzi din prilmele zile”, a adăugat el.

Întrebat dacă în aceste condiții va fi prelungită starea de alertă, Raed Arafat a spus că este convins că starea de alertă va continua și că urmează să se discute despre acesta săptămâna viitoare. „Nu decid eu, se propune la nivel înalt, dar nu cred că am trecut de momentul în care să renunțăm la starea de alertă, încă nu am ieșit la liman, încă e posibil să vedem creșteri din nou. Este posibil să se prelungească, se va discuta în următoarea săptămână”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

637.395 de cazuri de coronavirus în România

În România au fost confirmate, în a doua zi a anului, 1.194 de cazuri noi de coronavirus, în urma a doar 4.438 de teste. Bilanțul total al numărului de infectări, de la începutul pandemiei, ajunge astfel la 637.395 de cazuri. Dintre aceștia, 571.333 de pacienți au fost declarați vindecați. Până astăzi, 15.919 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În ultima zi, au fost raportate 78 de decese, informează Hotnews. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.723. Dintre acestea, 1.117 sunt internate la terapie intensivă.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.817.844 teste pentru coronavirus. Dintre acestea, 4.438 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 3.681 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 757 la cerere. 31.355 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.858 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 46.736 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 59 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 1 ianuarie 2021, 2.795 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 684.251 de lei. De asemenea, au fost întocmite 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.063 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus. De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 130 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat.

citește și...