Raed Arafat: “Măsurile de relaxare nu vor însemna revenirea la normalitate până nu se găsește vaccinul”

18.04.2020, 11:16
Raed Arafat: Măsurile de relaxare nu vor însemna revenirea la normalitate până nu se găsește vaccinul”
Raed Arafat: "Măsurile de relaxare nu vor însemna revenirea la normalitate până nu se găsește vaccinul”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că speră ca măsurile de restricție impuse de pandemia de coronavirus din România să fie mai relaxate în luna mai.

Cu toate acestea, Raed Arafat a afirmat că măsurile de relaxare nu vor însemna revenirea la normalitate până nu se găsește vaccinul contra coronavrusului.

“E prea devreme să vorbim despre relaxarea măsurilor. Noi sperăm să apară în luna mai, așa cum se va întâmpla și în alte țări, dar totul depinde de cum va fi acestă perioadă. Oricum, relaxarea nu va însemna revenirea la normalitatea dinaintea acestei situații. Înseamnă măsuri treptate de relaxare, cu măsuri compensatorii și respectarea unor reguli, dacă nu vrem să revenim la o creștere a cazurilor. Trebuie să fim atenți cum vom conviețui cu virusul. Măsurile de relaxare nu vor însemna revenirea la normalitate până nu se găsește vaccinul”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Acesta a explicat și când va fi atins vârful pandemiei în România. Vârful pandemiei ar putea fi atins fie zilele acestea, pe 23-24 aprilie sau pe 4-6 mai.

“Avem un model care zice că vârful va fi zilele acestea. Asta ar însemna să ajungem la un platou sau să începem să scădem. E alt model care zice că până în 23-24 aprilie va fi vârful. Mai e un model care zice că 4-6 mai va fi vârful. Un model optimist poate să devină foarte pesimist dacă fazele pe care s-a făcut calculul se schimbă. Calculul e făcut luând în considerare măsurile luate, măsurile de distanțare, limitările.

Dacă limitările sunt încălcate și nu sunt respectate, tot acest model de calcul se schimbă și trebuie refăcut. Și atunci, e posibil să găsim un model mult mai pesimist. Nu am să lansez cifre, rămâne să vedem cum vom evolua. Noi avem speranța ca vârful să-l atingem undeva la sfârșitul lunii aprilie-mai și de atunci să mergem în jos. Totul depinde de cum ne comportăm în această perioadă”, a mai spus Raed Arafat.

citește și...