Raed Arafat, despre persoanele asimptomatice. Ce trebuie să facă cei care locuiesc cu familia

21.06.2020, 09:21
Raed Arafat, despre persoanele asimptomatice. Ce trebuie să facă cei care locuiesc cu familia
Raed Arafat, despre persoanele asimptomatice. Ce trebuie să facă cei care locuiesc cu familia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat ce ar trebui să facă o persoană asimptomatică, infectată cu coronavirus, când locuiește în aceeași casă cu familia.

Secretarul de Stat în MAI a afirmat că Ministerul Sănătății lucrează la reglementări care să stabilească o limită de internare a celor care sunt confirmați pozitiv cu coronavirus, dar nu au simptome.

”S-au discutat anumite aspecte pe momentul externării unei persoane care devine asimptomatică, în cât timp poate să fie externată și ce trebuie luat în considerare. Știu că Ministerul Sănătății lucrează pe acest aspect, să vină cu niște reglementări în acest sens, ca să fie limită de internare până când trebuie să mai ții o persoană când testele vin pozitive. E posibil să se schimbe, dar pe baza unor protocoale, poate mai repede, dar nu se pune problema că «gata ești pozitiv, du-te acasă».

De ce acest lucru? În primul rând, noi nu avem o populație preponderent în case separate, noi avem o populație în blocuri, în apartamente. Oamenii stau în casă, în două-trei camere găsești mai multe persoane, familia, poate că este și bătrânul acolo, este și bunica. Tu vii și ești pozitiv. Înseamnă că poți transmite boala. Înainte să devii simptomatic devii chiar contagios bine, adică crește șansa să contaminezi pe alții în faza presimptomatică, din ce am înțeles de la colegii noștri”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

El a vorbit șui despre regulile pe care ar trebui să le respecte o persoană asimptomatică, infectată cu coronavirus, care locuiește cu familia.

”Tu vrei să stai acasă, ai familia cu tine, trebuie să stea cu tine acasă. Trebuie respectate niște reguli foarte stricte, în sensul în care tu să stai separat, cu mască, într-o cameră, să nu ieși, decât eventual la baie și înapoi și familia să-ți aducă mâncarea să ți-o lase la ușă, să plece, să nu stai cu ei în contact permanent.

Dacă nu faci acest lucru, riscul este să-ți infectezi familia. Ea rămâne cu tine. Vine lumea, te testează sau nu te testează, trec 14 zile, s-a terminat perioada. Tu pleci în comunitate. Dar nu știm cât de mult ai fost contagios, nu știm dacă ai contaminat sau infectat pe cineva din familie. Ce se întâmplă cu familia ta? Pleacă și ea în comunitate și s-ar putea ca peste câteva zile cineva dintre ei să devină pozitivi”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ce spune despre următoarea fază a măsurilor de relaxare

Raed Arafat a afirmat că este posibil să se amâne faza următoare a măsurilor de relaxare în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

“Este posibil să se amâne faza următoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus”, a afirmat acesta.

“Suntem îngrijorați, la început oamenii au respectat regulile, în faza 1.

”În faza 2 au început să audă diverse. S-a întărit curentul opiniilor împotrivă, că tot ce s-a făcut e un fiasco. Am auzit un medic care spunea că e o biată gripă, care nu e o problemă.

Sunt țări care au pierdut sute de cadre medicale, și noi auzim pe cineva care spune: e o biată gripă. Care e mesajul care se transmite? Că eu, ca medic nu cred in ce fac ceilalți medici, atunci omul ia masca de pe față, nu mai respectă regula de distanțare.

Cred că nu numai eu, poate și mai mulți colegi în cadrul grupului care include medici, personal tehnic, poate o să recomandăm amânarea momentului pentru noi măsuri de relaxare, analizând fiecare măsură care ar fi impactul ei”, a adăugat secretarul de Stat în MAI, citat de sursa mai sus-menționată.

citește și...