Programul Prima Casă 2019. Tot ce trebuie să ştii despre acordarea creditului

01.08.2019, 13:03
Programul Prima Casă 2019. Tot ce trebuie să ştii despre acordarea creditului
Programul Prima Casă 2019. Tot ce trebuie să ştii despre acordarea creditului

Programul Prima Casă 2019 îți oferă posibilitatea de a cumpăra o locuință finalizată, fie una în curs de finalizare, aflată în diverse faze de construcție, destinată achiziționării după finalizare.

Programul Prima Casă 2019. Tot ce trebuie să ştii despre acordarea creditului

Mai mult de atât, Programul Prima Casă 2019 îți oferă și posibilitatea să-ți construiești propria locuință fie individual, fie prin asociații alcătuite din minimum 2 beneficiari.

Pentru cei care au deja un credit Prima Casă, dar vor o locuință mai mare, pot obține un nou credit Prima Casă dacă își vând locuința actuală și restituie integral creditul inițial.

Pentru a putea beneficia de programul Prima Casă 2019, va trebui să te adresezi unei bănci care participă la acest program. Imediat după ce iei legătura cu reprezentanții instituției, vei depune documentația necesară începerii analizei dosarului tău.

Condițiile de acordare a creditului Prima Casă 2019

Pentru a beneficia de creditul Prima Casă 2019, trebuie să iei în calcul mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinești.

1. Să nu fi deținut sau să deții în prezent o proprietate sub forma unei locuințe, individual sau în comun, împreună cu soțul/soția sau alte persoane cu o suprafață utilă mai mare de 50 de metri pătrați. Excepție fac cotele părți de locuință dobândite prin moștenire.
2. Să achiziționezi o locuință finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programe derulate de Agenția Națională a Locuințelor (ANL)
3. Să construiești de la zero o locuință individuală sau în asociere cu alți 6 beneficiari, cu condiția să ai în posesie terenul aferent, iar autorizația de construcție să fi fost primită după data de 23 februarie 2010.
4. Să dispui de avansul minim necesar.
5. Să constitui un depozit colateral egal cu dobânda datorată pe o perioadă de 3 luni.
6. Să nu înstrăinezi locuința achiziționată timp de 5 ani de la data dobândirii acesteia.
7. Să asiguri locuința împotriva tuturor riscurilor și să cesionezi drepturile de despăgubire în favoarea statului român.

Cum se calculează creditul din Programul Prima Casă 2019

1. Comisionul de garantare, care va fi plătit de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), este de 0,45% pe an și va fi aplicat pentru:
50% din sold, în cazul locuințelor noi ce urmează să fie achiziționate, adică a celor ale căror recepție s-a făcut cu maximum 5 ani înaintea depunerii cererii de finanțare;
40% din sold, în cazul locuințelor vechi, adică a celor ale căror recepție s-a făcut cu mai mult de 5 ani înaintea depunerii cererii de finanțare;
2. Rata dobânzii lunare în lei nu va depăși Robor la 3 luni, plus două puncte procentuale.
3. Marja va include nivelul total al comisioanelor percepute de bancă.
E bine să mai știi că nu se percep comisioane de rambursare anticipată, iar avansul minim este de 5% din valoarea locuinței pe care urmează să o achiziționezi, dacă prețul acesteia nu depășește 60.000 euro. Durata maximă de rambursare a creditului este de 30 de ani, iar locuința trebuie să fie încadrată în clasa A, B sau C de eficiență energetică. Aceste condiții vor fi menținute pe toată durata contractului.

Documente necesare pentru dosarul de Prima Casă 2019

Dacă vrei să obții un credit pentru Prima Casă, va trebui să prezinți băncii un dosar care va fi constituit din următoarele acte:

– adeverința de venit;
– copia după contractul de muncă
– copia după fișa fiscală, pe care o poți obține de la ANAF;
– copia după certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
– declarația legalizată la notar cu privire la faptul că nici tu, nici soția sau soțul tău nu ați deținut sau nu dețineți o locuință în proprietate, parțial sau integral, și că nu aveți în derulare un credit ipotecar.
În cazul în care veniturile tale sunt constituite din chirii, dividende sau activități independente, trebuie să atașezi și documentele care atestă acest fapt la dosarul cu care te înscrii pentru un credit de Prima Casă. Totodată, la dosar mai trebuie incluse și:
– precontractul de vânzare-cumpărare sau precontractul de construcție, încheiat cu o firmă specializată;
– actul de proprietate asupra imobilului sau terenului pe care urmează să fie ridicată construcția.
În afară de aceste acte, banca poate cere ulterior și alte documente suplimentare față de cele menționate mai sus.

citește și...