Prognoza meteo 27 iunie: vreme caldă, dar nu scăpăm de precipitații!
Pentru sâmbătă, 27 iunie, meteorologii au anunțat că vremea va fi frumoasă, iar maximele zilei vor ajunge și la 32 de grade Celsius. Cerul va fi senin și nu sunt prognozate precipitații.
Vremea va fi însorită în majoritatea regiunilor țării, iar temperaturile încep să crească treptat până spre sfârșitul lunii iunie. Abia la începutul lunii iulie vor scădea din nou.
De asemenea, nu vom scăpa total de averse! În regiunile nord-vestice și zonele montane vor fi și perioade cu instabilitate atmosferică, acolo unde vor apărea înnorări accentuate, averse și descărcări electrice. Cantitățile de apă nu vor depăși 20 l/mp și vor fi condiții de grindină.
Valorile termice depășesc 30 de grade Celsius
În restul regiunilor țării, precipitațiile se vor semnala doar izolat. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 32 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 9 grade.
În Capitală, vremea va fi în general frumoasă, însă se vor semnala câteva ploi de scurtă durată și posibil torențiale. Maximele zilei se vor situa în jurul valorii de 28 de grade Celsius.
Pe litoral, valorile termice vor fi ridicate, iar apa mării va avea în jur de 24 de grade, numai bună de făcut baie. Abia spre seară există posibilitatea să plouă în reprize.
Locuitorii din nord nu scapă de inundații
Deși vremea va fi caldă, locuitorii din Hunedoara nu scapă de inundații. Perioada lungă cu ploi abundente şi vijelii a adus necazuri în multe judeţe din nordul ţării. ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de ploi, valabil în mai multe zone din județul Hunedoara. Zona se află până la ora 12.00 sub avertizare Cod roșu de inundații.
‘Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri.
Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului’, a precizat Ludovic Orban, notează Digi24.