Prognoza meteo, 21 iulie 2020: vreme caldă, dar fenomenele extreme nu vor lipsi

21.07.2020, 11:34
Prognoza meteo, 21 iulie 2020: vreme caldă, dar fenomenele extreme nu vor lipsi
Prognoza meteo, 21 iulie 2020: vreme caldă, dar fenomenele extreme nu vor lipsi

Vremea continuă să se încălzească, în special în zonele de câmpie. Cu toate acestea, fenomenele extreme nu vor lipsi, mai ales după data de 22 iulie. Vor fi precipitații în Banat, vreme destul de rece în Crișana, ploi abundente în Transilvania, maxime de 26 de grade Celsius în Maramureș și minime de 14 grade în Moldova.

În regiunile nordice, nord-estice și centrale, precum și la munte, vor fi averse și descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 35 l/mp. În plus, pe râurile din nord, centru, sud și sud-est va fi pericol de inundații.

Vreme instabilă în toată țara

Temperaturile maxime ale zilei vor fi de 33 de grade Celsius, iar cele minime de 20 de grade Celsius.

De asemenea, meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică vizează întreaga țară, în intervalul 21 iulie, ora 12:00 – 22 iulie, ora 10:00. La munte și în zonele centrale vor fi precipitații, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Pe litoral, vremea va fi călduroasă, minimele situându-se între 17 și 19 grade Celsius. Condiții pentru averse vor fi la începutul intervalului și, probabil, și după data de 30 iulie.

La munte, vremea va fi mai răcoroasă, iar maximele se vor menține, în medie, în jurul a 20 de grade Celsius.

Din păcate, în unele zonele a plouat în câteva ore cât într-o lună. Ploile au făcut ravagii în 27 de localități din 11 județe, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ploile au făcut prăpăd

În municipiul Alba-Iulia au fost primite cele mai multe solicitări, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 23 de case, 39 de curți, 23 de beciuri/subsoluri și de pe 3 străzi inundate.

Pentru prevenirea evenimentelor generate de vremea severă, pompierii recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, salvatorii îi sfătuiesc pe oameni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora, scrie stirileprotv.ro.

 

citește și...