Prognoza meteo, 20 iulie 2020: vreme instabilă la început de săptămână

20.07.2020, 11:36
Prognoza meteo, 20 iulie 2020: vreme instabilă la început de săptămână
Prognoza meteo, 20 iulie 2020: vreme instabilă la început de săptămână

Pentru luni, 20 iulie, meteorologii au anunțat că vremea va fi instabilă! Vor fi ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 50 l/mp.

ANM a anunțat și un cod portocaliu de inundații pe râurile din jumătatea vestică a țării, iar în nord, centru, sud-vest, la deal și la munte este cod galben. Temperaturile maxime al zilei vor fi cuprinse între 21 de grade Celsius în depresiuni și 29 de grade Celsius în sud și în sud-vest.

Vreme instabilă la început de săptămână

În Capitală, vor fi precipitații, fenomene electrice și vijelii. Maxima acestei zile va fi de 26-28 de grade Celsius. Ulterior, temperaturile vor fi în creştere, cu maxime de la 27 de grade luni (20 iulie), până la 31 – 32 de grade, marţi (21 iulie).

În perioada următoare, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestui interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile vestice şi nordvestice. Excepţie va face sud-estul teritoriului, unde temperaturile vor fi mai ridicate.

Precipitațiile vor fi abundente în regiunile sudice, centrale şi nordice, dar şi uşor deficitar în nord-est. În restul teritoriului cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Ploile din ultimele ore din România au produs inundații în 27 de localități din 11 județe din țară, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Avertizări meteo de vreme rea

Tot luni, 20 iulie, Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod portocaliu și cod galben valabile în următoarea perioadă.

În vestul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei, nordul și nord-estul Munteniei, precum și în estul și sud-estul Transilvaniei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Aversele vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

 

citește și...