Prognoza meteo, 12 octombrie 2020: vremea se răceşte şi apar ploile

12.10.2020, 12:01
Prognoza meteo, 12 octombrie 2020: vremea se răceşte şi apar ploile
Prognoza meteo, 12 octombrie 2020: vremea se răceşte şi apar ploile/ foto: pixabay

Pentru ziua de luni, 12 octombrie, meteorologii au anunțat că vremea se răceşte şi apar ploile în mai multe regiuni din ţară. Temperaturile maxime ale zilei vor fi de 26 de grade în sudul Munteniei și 13-15 grade Celsius în Banat.

Înnorările se vor accentua treptat în regiunile vestice şi sud-vestice, iar precipitațiile se vor extinde spre seară. În plus, se vor cumula cantităţi de apă însemnate şi vor fi posibile descărcări electrice. ANM a emis luni două avertizări de tip cod galben de vânt puternic și ploi abundente, valabile până marți seara, 13 octombrie.

Astfel, în intervalul mai sus menționat, în Banat, Oltenia, sudul Transilvaniei și al Crișanei, precum și în vestul și nordul Munteniei, vântul va avea temporar intensificări, cu viteze de 55…65 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură va sufla tare, cu rafale ce vor depăși 90…100 km/h.

Vremea se răceşte şi apar ploile în toate regiunile

Cu toate acestea, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua decadă a lunii octombrie. Temperaturile vor ajunge și la 26 de grade în sudul țării, iar cele minime vor fi în general cuprinse între 8 și 16 grade.

În Capitală, vremea va fi frumoasă și mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată. Dimineața vor fi condiții de ceață, însă valorile termice vor fi ridicate la amiază.

În zilele următoare, ploile vin cam peste tot și se vor strânge cantități importante de apă iar pe crestele montane va fi lapoviță. La amiază vor fi cel mult 21 de grade. În partea de vest a țării, vântul va avea intensificări.

La munte, se anunță averse abundente în masivele vestice și în cele sud-vestice. Pe crestele Carpaților Meridionali se vor depăși viteze de 90 km/h și se răcește tranșant.

citește și...