Primul cuplu de homosexuali care ar fi adoptat un copil în România. ”Felicit persoana care a avut curajul să facă acest pas”

15.11.2021, 16:14
Primul cuplu de homosexuali care ar fi adoptat un copil în România. ”Felicit persoana care a avut curajul să facă acest pas”
Happy Mark and Cathal walking hand in hand next to Government Buildings just after taking their wedding vows in Dublin's city centre. On Friday, November 27, 2020, in Dublin, Ireland. Daily Life In Dublin During COVID-19 Pandemic, Ireland - 27 Nov 2020,Image: 611434156, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Primul caz de adopție a unui copil de către un cuplu de homosexuali ar fi fost fost realizat în România. Primul bărbat homosexual din România, care își asumă deschis orientarea în procesul de adopție, a depus dosarul de adopție, iar prima etapa a fost finalizată, anunța, inițial,
Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați. „Prima adopție gay din România”. Ulterior, Vișinel Bălan a revenit asupra declarațiilor și a spus că există mai multe astfel de cazuri în țara noastră.

Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, anunța, inițial, prima adopție făcută de un cuplu de homosexuali din România.

„Prima adopție gay din Romania. Felicit tânărul/ persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protectia Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări. În România, anual, aproximativ 9000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei”, susține Vișinel Bălan, pe Facebook.

Vișinel Bălan: „Am descoperit că sunt și alte cazuri care au reușit”

Ulterior, Vișinel Bălan a precizat pentru Antena 3 că există mai multe astfel de cazuri în țara noastră.

Băiețelul care va fi adoptat de cuplul de homosexuali are până în 7 ani și e din categoria greu adoptabili.

„Este un bărbat din Cluj care a intrat în procesul adopției, și-a asumat calitatea de părinte gay, iar DGASPC i-a transmis tânărului că legea nu prevede că n-ai dreptul la a da șansa unui copil la o familie. E din categoria greu adoptabili. Înțeleg că are până în 7 ani (n.r. copilul). Bărbatul este într-o relație. Înțeleg că nu este primul caz (n.r. de adopție gay din România), este primul de care am reușit eu să aflu. După ce am postat am descoperit că sunt și alte cazuri care au reușit”, a spus Vișinel Bălan, care este și angajat al Ministerului Tineretului și Sportului.

Bărbatul, care își asumă deschis orientarea în procesul de adopție, este profesor universitar, de vârstă medie.

Ce spune legislația nattionala

Legislația națională specifică că cuplurile necăsătorite pot adopta un copil. Pot adopta şi persoanele de sex opus care trăiesc într-o relaţie stabilă şi convieţuiesc cu părintele (necăsătorit) al copilului adoptat, dacă noul adoptator a participat direct şi nemijlocit la creşterea şi îngrijirea copilului pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 5 ani.

citește și...