Prăjitura puturosului. Rețetă de post

24.03.2022, 19:11

Prăjitura puturosului cu aluat fraged, gem și nuca, de post sau de dulce este o prăjitură delicioasă, ușor de făcut. Rețeta de prăjitură cu gem și aluat ras, de post, ideală pentru zilele de post de peste an în care ți se face poftă de un desert pregătit în casă. O prăjitură foarte gustoasă, fragedă și aspectuoasă, numai bună de savurat 

Prăjitura cu gem și aluat ras mai este numită și prăjitura “râioasă”, denumire dată probabil de aluatul răzuit, de deasupra stratului de gem.

Pentru cei care nu țin post, această prăjitură se poate găti și în varianta de dulce, înlocuind margarina cu unt, iar apa cu gălbenuș de ou și lapte.

Ingrediente

  • 250g margarină
  • 150g zahăr
  • 100ml apă rece
  • 550g făînă
  • un plic praf de copt
  • esență de lămâie
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 400g gem de prune
  • 50g nucă

Mod de preparare

 

  1. Amestecă margarină la temperatura camerei cu zahărul, zahărul vanilat și esența de lămâie.
  2. Peste acestea adaugă apă și continuă omogenizarea până când zahărul începe să se dizolve.
  3. Mai departe amestecă făina cu praful de copt și încorporează treptat în amestecul de margarină, zahăr și apă. Trebuie să ai un aluat nelipicios, dar ușor moale.
  4. Un sfert din aluatul rezultat învelește-l în folie alimentară și pune-l în congelator până când se va întări bine. Acest lucru durează aproximativ 15-20 de minute. Pentru a scurtă timpul de stat la congelator poți împărți aluatul în bucățele mai mici.
  5. Întinde restul de aluat într-o tavă pentru prăjituri cu dimensiuni aproximative de 25x35cm.
  6. Mai departe amestecă gemul de prune cu nuca tocată grosier. De asemenea poți adăuga în gemul de prune puțînă esență de rom sau zahăr vanilat pentru a-l aromatiza.
  7. Întinde gemul peste foaia de aluat din tavă, apoi scoate din congelator aluatul congelat și rade-l deasupra prăjiturii într-un strat uniform.
  8. Coace prăjitura la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când se va rumeni frumos deasupra.