Prăjitura Gerbeaux. Cel mai faimos desert maghiar

17.04.2022, 21:06

Prăjitura Gerbeaux este probabil cel mai faimos desert maghiar. Ne aduce aminte de Café Gerbaud din inima Budapestei, numită după ciocolatierul elvețian care a trăit și a lucrat în Ungaria și care a inventat această prăjitură.

Prăjitura Gerbeaud este o prăjitură delicioasă de drojdie stratificată cu umplutură de caise, acoperită cu glazură subțire de ciocolată. Făcută în mod tradițional de Crăciun sau de Paște, felii din acest tort sunt totuși vândute în fiecare cafenea și patiserie maghiară pe tot parcursul anului.

Pentru a face prăjitură Gerbeaud, o prăjitură tradițională de Crăciun stratificată cu umplutură de caise, acoperită cu glazură subțire de ciocolată, am urmat o rețetă pe care am găsit-o pe un site specializat în cursuri de gătit.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • Unt sau margarină – 200 g
  • Ou – 1 buc.
  • Zahăr – 80 g
  • Făină – 500 g
  • Drojdie uscată – 3 g
  • Praf de copt – 1 linguriță

Pentru umplutură:

  • Dulceață de caise – 400 g
  • Nuci – 200 g
  • Zahăr – 2 linguri

 

Pentru glazură:

  • Ciocolată neagră – 200 g
  • Crema grasă – 100 ml

Mod de preparare

  • Într-un bol se pune făina, praful de copt, drojdia și zahărul.
  • Se amestecă și se adaugă ou
  • Turnați untul topit sau margarina într-un bol.
  • Frământați aluatul, puneți-l într-o bilă strânsă. Înfășurați aluatul cu folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30-40 de minute.
  • Pregătiți umplutura: măcinați nucile într-un blender, adăugați zahăr și dulceața de caise.
  • Amestecăm.
  • Împărțiți aluatul în 3 părți egale, rulați fiecare într-un strat dreptunghiular. Intindem prăjitura într-o formă.
  • Acoperiți cu umplutură.
  • Din nou se adaugă umplutura rămasă și ultimul strat de aluat.
  • O lăsăm 20-30 de minute.
  • Punem prăjitura la cuptorul preîncălzit (180 de grade), așteptăm 25-35 de minute.
  • Se topesc bucătile de ciocolată și smântâna într-o cratiță.
  • Se toarnă ciocolata topită pe desert, se distribuie pe toată zona.
  • Tăiați prăjitura răcită în bucăți dreptunghiulare mici.