Plăcintă cu urzici. Un produs de patiserie grecesc savuros

25.03.2022, 20:52

Această plăcintă grecească este făcută în mod tradițional cu spanac, dar se pot folosu urzici care funcționează uimitor de bine aici. Pentru a face această rețetă veți avea nevoie de o mulțime de urzici, așa că folosiți un amestec de urzici, spanac și/sau usturoi sălbatic.

Dacă sunteți o persoană care preferă anumite alimente etnice și o preferință pentru toate lucrurile grecești, atunci probabil că ați auzit deja de Spanakopita cu spanac.

Spanakopita, pentru cei care s-ar putea întreba, este un produs de patiserie grecesc savuros. Se face in mod traditional cu spanac, dar este la fel de delicios, si mai hranitor, atunci cand este facut cu urzica.

Această rețetă a fost concepută pentru a arunca puțină lumină asupra acestei plante sălbatice, care poate fi consumată și oferă niveluri nutriționale.

Ingrediente

  • 300 g  de urzici tinere
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 1 ceapă mare decojită și tăiată mărunt
  • 1 linguriță frunze de cimbru
  • 100 g feta mărunțită
  • 35 g nuci de pin prăjite
  • un strop de suc de lămâie
  • sare de mare și piper proaspăt măcinat
  • 2 ouă bătute ușor
  • 250 g aluat filo
  • 75 g unt nesărat topit

Instrucțiuni

Încălziți cuptorul la 180C/350F. Cu mâinile în mănuși, culegeți urzicile și spălați-le bine. Aruncați tulpinile mai dure păstrând doar frunzele. Aduceți o cratiță mare cu apă bine sărată până la punctul de fierbere și aruncați urzicile. Se aduce din nou la fierbere, se fierbe pentru câteva minute, apoi se scurge într-o strecurătoare. Când urzicile sunt suficient de reci pentru a fi manipulate, stoarceți pentru a extrage cât mai multă apă, apoi tăiați mărunt.

Între timp, încălziți uleiul într-o tigaie la foc mediu. Adăugați chimenul, gătiți timp de un minut sau două, apoi adăugați ceapa și căliți timp de cinci până la 10 minute, până când se înmoaie și devine aurie. Adăugați cimbru. Combinați urzicile stoarse cu amestecul de ceapă, apoi adăugați ușor brânza și nucile de pin. Se condimentează cu o strângere de lămâie și multă sare și piper, apoi se amestecă oul.

Ungeți o foaie de aluat cu unt topit și puneți-o într-un vas mic de 1,5 litri rezistent la cuptor. Lăsați orice exces de aluat să atârne peste capete. Așezați o altă foaie filo unsă cu unt deasupra și repetați până când ați folosit toate foile, cu excepția uneia. Răspândiți amestecul de urzici în vas, pliați peste capetele de aluat deasupra ca să le închideți, tamponând cu mai mult unt topit pentru a-l păstra împreună. Luați ultima foaie de aluat, mototoliți-o ușor și puneți-o deasupra, inserând marginile în lateral – acest lucru va oferi blatului plăcintei un finisaj frumos texturat.

Deasupra se tamponează mai mult unt, se coace 30-35 de minute sau până devin aurii și se servește imediat.