Pesta porcină ameninţă iar România! Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în Teleorman

14.07.2019, 12:12
Pesta porcină ameninţă iar România! Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în Teleorman
Pesta porcină ameninţă iar România! Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în Teleorman

Pesta porcină ameninţă iar România! Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în Teleorman, după ce în județ au apărut mai multe focare. Pesta porcină a apărut în urmă cu un an acolo.

Pesta porcină ameninţă iar România! Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în Teleorman

Se pare că decizia de sacrificare preventivă a porcilor pe fondul extinderii cazurilor confirmate de pestă porcină africană a fost luată, în urmă cu două săptămâni, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a fost aprobată de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Teleorman, precum și de Consiliul Județean.

‘Este o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, luată în cunoștință de cauză.

Sunt mai multe focare, deci situația e gravă și trebuie luate măsuri în consecință. Așa că sacrificarea tuturor porcilor este necesară. Direcția Sanitar Veterinară ar trebui să explice public cum stau lucrurile’, a precizat președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu.

Până în acest moment, numărul total al porcilor sacrificaţi a ajuns la 3.125. Iniţial, măsura a fost aplicată doar în Petroşani, dar ulterior a fost extinsă şi în alte localităţi care sunt învecinate cu fonduri de vânătoare, acolo unde trăiesc mistreţi.

Proprietarii de animale au primit despăgubiri de la stat

Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare Teleorman susțin, prin intermediul unui comunicat de presă, că decizia de sacrificare preventivă a porcilor a fost luată în urma unei analize de risc.

‘Măsura uciderii preventive s-a dispus în urma unei analize de risc întreprinsă de către specialiștii epidemiologi ai DSVSA Teleorman. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare. DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli’, precizează conducerea DSVSA Teleorman, într-un comunicat de presă.

Proprietarii de animale au primit despăgubiri de la stat, însă experienţele i-au marcat, după ce porcii sănătoşi le-au fost ucişi.

‘Eu credeam că omoară și ei porcii bolnavi, nu că vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase. N-au făcut nimic cum trebuie, ne-au luat animalele, ni le-au ucis, iar mistreții umblă turbat în voia vântului și nimeni nu se leagă de ei’, a declarat un sătean din localitatea Seaca, pentru Mediafax.

Sursa: stiripesurse.ro
citește și...