Pericolul din spatele FaceApp! Ce riști dacă folosești aplicația care te îmbătrânește 

19.07.2019, 12:36
Pericolul din spatele FaceApp! Ce riști dacă folosești aplicația care te îmbătrânește 
Aplicația este descărcată zilnic de 700.000 de utilizatori

Descărcată zilnic de sute de mii de utilizatori, aplicația FaceApp, care le arată internauților imaginea lor îmbătrânită, este, de fapt, foarte periculoasă.

Experții în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă în legătură cu Faceapp. Aplicația care a devenit virală în România și nu numai se pare că este periculoasă, iar datele utilizatorilor ar ajunge chiar în posesia Guvernului de la Moscova. 

Potrivit Digi 24, liderul democraților din senatul american a solicitat o investigație a FBI în cazul aplicației de „îmbătrânire”. Acesta este îngrijorat că datele personale ale cetățenilor din SUA ajung la terți, în special la guverne străine. 

Un specialist în securitate cibernetică a studiat politica de confidențialitate a FaceApp și a observat că nu menționează nimic despre informațiile utilizatorilor. În cazul în care firma care a produs aplicația va fi vândută, toate datele vor ajunge la noul proprietar. În schimb, cei care au folosit FaceApp pot deveni vulnerabili la softurile de recunoaștere facială. 

„Nu este singura aplicație care face acest lucru”

„Din poza aceea, fiind trimisă către FaceApp, pot fi extrase și aceste informații și aici intervine problema. E o problemă de conștientizare a utilizatorilor cu privire la ce date sunt colectate atunci când fac o poză, cui trimit acele date, cum sunt procesate și cine mai are acces apoi la acele informații și cum pot fi agregate mai departe”, a declarat Liviu Arsene, specialist IT, pentru Digi 24.

„Nu este singura aplicație care face acest lucru, marile platforme de socializare ca Facebook și Instagram au și ele aplicații prin care li se cer utilizatorilor mult mai multe date. În momentul în care urcați o poză pe Instagram, cedați practic drepturile de autor asupra pozei și Instagram are dreptul de a edita și chiar monetiza poza respectivă fără să ceară permisiunea celui care a urcat poza. E foarte fină linia, ca utilizatorul să înțeleagă la ce anume renunță când folosește un serviciu. Nu toată lumea citește termenii și condițiile”, a mai spus Arsene.

FaceApp este pe primul loc în topul celor mai descărcate aplicații, în peste 20 de state, și este descărcată zilnic de 700.000 de utilizatori.

 

citește și...