Părintele Iustin de la Mănăstirea Oașa, în Ajunul Crăciunului: ”Primul gând are puterea cea mai mare, este cel mai apropiat de Dumnezeu. Să mergi pe acela”

24.12.2021, 19:51

Părintele Arhimandrit Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa a vorbit în Ajunul Crăciunului despre cunoașterea propriei persoane prin Dumnezeu, postul Crăciunului, importanta relației unui credincios cu duhovnicul, religie și Dumnezeu, dar și despre Biserică.

Damian Drăghici i-a adresat mai multe întrebări părintelui Arhimandrit Iustin Miron referitoare la relația omului cu Dumnezeu, dezvoltarea unei relații spirituale cu Dumnezeu, dar și cum facem diferența între bine și rău.

Părintele Arhimandrit Iustin Miron a vorbit despre voia lui Dumnezeu, mărturisind că omul își poate da seama că face un bine dacă și-ar pune întrebarea: Ce ar face Dumnezeu dacă ar fi în locul meu? ”Conștiința lui Dumnezeu se poate materializa doar prin om”, spune părintele Iustin, în cadrul podcast-ului realizat de Damian Drăghici.

”Conștiința lui Dumnezeu se poate materializa doar prin om”

”De unde știu eu care ”bine” să îl fac, din mai multe variante de ”bine” pe care le am în fața ochilor. ”Binele” adevărat este voia lui Dumnezeu în concretul vieții mele.

Care este voia lui Dumnezeu? Care este organul prin care ne dăm seama ce e bine și rău? Este conștiința, nu rațiunea, așa cum facem calcule. Prin rațiune ne dăm seama care este mai binele, dar nu binele. Binele este ce ar face Dumnezeu dacă ar fi în locul meu.

Conștiința se formează în relația cu Dumnezeu. Părintele Arsenie Boca spune că conștiința este glasul lui Dumnezeu în om. Vedem că spune ”om”, intră în ecuația conștiinței. Înseamnă că și conștiința ta este în devenire, pentru că eșți și tu acolo”, mai spune părintele Iustin.

 

Părintele Arhimandrit Iustin Mirona a continuat și a spus că verificarea propriei conștiințe poate fi făcută cu ajutorul duhovnicului.

Cum ne alegem un duhovnic

”O altă conștiința superioară, a duhonvincului, îmi verifică conștiința mea. După aceea, este și conștiința bisericii. De aceea, trebuie să avem o relație cu duhovnicul. (…)

Cum simți că ți-ai găsit iubita? Ce calcule ai? Vezi din start. Îl vezi, îți pune Dumnezeu în față. Dumnezeu te duce în mod nevăzut direct la duhovnicul tău, printr-un om.

M-au întrebat oameni cum își găsesc duhovnicul. Eu eram în fața lor, dar nu își dădeau seama”, a mai spus părintele Arhimandrit Iustin Mirona.

Întrebat de ce se complică oamenii când iau decizii, părintele Arhimandrit Iustin Mirona a oferit un sfat extrem de important. ”Primul gând are puterea cea mai mare, primul gând este cel mai apropiat de Dumnezeu, să mergi pe acela”.

”De ce se complică oamenii atât de mult, când viața este atât de simplă”

”Răul compune viața. Primul gând are puterea cea mai mare, primul gând este cel mai apropiat de Dumnezeu, să mergi pe acela. Al doilea îl compui cu bune și rele, te îndepartezi. Cu cât suntem mai necredinciosi te îndepărtezi, cu cât ești mai credincios, este mai simplu.

Cum se înțeleg îngerii? Este o singură voie, voia lui Dumnezeu. Nu își permit să aibă păreri proprii. Voia lui Dumnezeu este mai evidentă acolo. Toți merg pe voia lui Dumnezeu.(…) Nu este nimic mai eliberator decât voia lui Dumnezeu, care este voia ta. Vine cu ce ai face tu, dacă ai fi deasupra la tot răul. Voia lui Dumnezeu este voia ta adevărată. Tu te cauți pe tine cel adevărat. Înainte de a te întâlni cu Dumnezeu, te întâlnești cu tine însuți, așa cum ești, pentru că atunci îți vezi păcatele, cel real, și cel restaurat, cel care trebuie să fii.

Fără El,  ce vezi tu din tine, este infinit de puțin”.

 

 

citește și...