Oamenii de știință au reconstituit faţa unei femei din Neolitic. Au folosit un craniu vechi de 7500. Cum arată acum

20.09.2019, 12:20

Oamenii de știință au reușit o performanţă greu de realizat până acum. Au reconstituit chipul unei femei care a trăit în urmă cu 7.500 de ani, în Gibraltar.

Oamenii de știință au reconstituit faţa unei femei din Neolitic

Femeia avea în jur de 30-40 de ani când a murit, iar acum a primit numele de ‘Calpeia’.

Arheologii Muzeului Național din Gibraltar au descoperit craniul în 1996. Din acel craniu a fost extras o parte din ADN-ul ei şi analizat pe baza tehnologiei de ultimă generaţie.

Proiectul a durat şase luni, iar la final a redat înfăţişarea pe care a avut-o femeia. De asemenea, pe craniu a fost adăugat păr natural. Cel care a condus toată operaţiunea a fost Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar.

‘Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că era o femeie, știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii.

Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)’, a explicat Manuel Jaen, scrie Daily Mail.

Cauza morţii femeii nu este cunoscută, însă craniul său a fost complet deformat.

‘Această femeie tânără – cred că avea 30-40 de ani – a trăit în Gibraltar acum 7.500 de ani. Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată’, a declarat și dr. John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.

citește și...