O nouă bancnotă va fi lansată în circulație în România! Ce valoare are

01.08.2019, 15:52
O nouă bancnotă va fi lansată în circulație în România! Ce valoare are
Bancnota cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu va avea valoarea de 20 de lei

Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri că va lansa în circulație o nouă bancnotă. 

Potrivit Știrilor Pro TV, bancnota va avea valoarea de 20 de lei și va celebra o personalitate feminină marcantă din istoria României, pe Ecaterina Teodoroiu.

„Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie, lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro”, arată un comunicat al BNR.

Bancnota va avea imaginea Ecaterinei Teodoroiu

Pe lângă omagiul adus marii noastre eroine, alegerea sa are și o altă semnificație: „Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”.

BNR va comunica, în scurt timp, data exactă de lansare în circulație a noi bancnote, și va prezenta publicului macheta sa și elementele de siguranță. 

„Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, mai scrie în comunicatul băncii centrale.

 

citește și...