O familie din Sibiu a cerut să-și dezgroape ruda decedată de COVID-19 pentru a o îmbrăca și a-i face slujba de înmormântare. Reacția autorităților

13.12.2021, 17:29
O familie din Sibiu a cerut să-și dezgroape ruda decedată de COVID-19 pentru a o îmbrăca și a-i face slujba de înmormântare. Reacția autorităților

O familie din Sibiu a solicitat să își dezgroape ruda decedată din cauza COVID-19, pentru a o îmbrăca și a-i face slujba religioasă de înmormântare. Cererea nu a fost aprobată deoarece înmormântarea a avut loc în 2020.

Medicul legist şef de la Sibiu a explicat că nu poate aproba solicitarea, pentru că nu există o procedură: “Nu se poate face, pentru că legea nu se aplică retroactiv”.

Medicul spune că aceasta a fost singura solicitare pentru dezgroparea unui decedat de COVID-19, îngropat în 2020, când pacienţii infectaţi care mureau nu puteau fi îmbrăcăţi, ci puşi direct în saci sigilaţi.

Medicul legist nu a aprobat solicitarea familiei

Solicitarea familiei a fost respinsă pentru că legea de atunci prevedea că pacienții care mor din cauza infecției cu coronavirus sunt puși în saci, care mai apoi sunt depuși în sicrie sigilate.

„Chiar am avut solicitări de genul exhumarea actuală ca să-l vadă încă o dată, deşi există o procedură clară reglementată de identificarea cadavrului, înainte de a fi sigilat în acel sac impermeabil, din considerente, zic eu, normale, de protecţia sănătăţii publice, totuşi au dorit din nou acum, cum s-a relaxat legislativ, să-i facă o slujbă, dar asta nu e posibil la momentul actual. L-au identificat, dar suferă că nu au putut la momentul respectiv, acum un an, să facă toate slujbele şi toate procedurile, inclusiv asta (îmbrăcarea celui decedat n.r.)”, a declarat, pentru AGERPRES, Silviu Morar, medicul legist şef al Serviciului Judeţean de Medicină Legală al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Cum erau înmormântați decedații de Covid-19, la începutul pandemiei

La debutul pandemiei, decedaţii infectaţi cu SARS-CoV-2 nu mai erau îmbrăcaţi, ci le erau sigilate trupurile în saci de plastic şi ulterior puşi în sicrie.

De asemenea, nu se putea face privegherea celui decedat de COVID-19, în anul 2020, după tradiţia ortodoxă.

citește și...