Numărul înmormântărilor crește vertiginos, în Oradea. „Am ajuns la 11-12 înmormântări pe zi”

01.11.2021, 20:31
Numărul înmormântărilor crește vertiginos, în Oradea. „Am ajuns la 11-12 înmormântări pe zi”

Situație critică în Oradea. Timpul de așteptare pentru a programa o înmormântare depășește o săptămână, în condițiile în care, într-o zi, sunt îngropați 10-11 decedați pe zi. Potrivit autorităților locale, probleme s-au înregistrat şi la numărul de gropari, dar și la locurile de veci. Groparii au ajuns în situația în care să sape gropile cu utilaje speciale, la marginea cimitirului.

Astfel, conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea a făcut angajări de gropari, a pichetat parcele noi şi a achiziţionat un utilaj multifuncţional pentru a săpa morminte.

„Dacă în general, aveam cinci maxim şase înmormântări pe zi, odată cu valul patru al pandemiei am ajuns la 11, chiar 12 înmormântări pe zi. Pentru a fluidiza înmormântările, am abordat două direcţii: căutăm să mărim numărul groparilor, scop în care am dat anunţuri că angajăm gropari şi deja avem şapte în plus faţă de ce aveam, cu un venit net de minim 3.000 de lei, respectiv am pichetat parcelele noi, pe care le aveam de rezervă, pentru a putea lucra mecanizat”, a declarat, luni, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.

Timpul necesar pentru săparea unei gropi s-a înjumătățit

În urma deciziei luate de Primăria Oradea de a săpa gropile folosind utilaje speciale, timpul necesar pentru săparea unei gropi s-a înjumătățit drastic. Prin urmare, familiile decedaților nu mai sunt nevoite să aștepte o săptămână pentru programarea unei înmormântări. O altă problemă este utilizarea utilajul în zonele cu morminte deja existente. Astfel, s-a recurs la utilizarea parcelelor de rezervă, de la marginea cimitirului.

„Cel mai important lucru, dincolo de aspectele tehnice pe care noi le rezolvăm cumva, angajând personal şi cumpărând utilaje, cel mai important lucru, subliniez, e ca oamenii să înţeleagă că trebuie să se vaccineze. Dacă nu se vor vaccina, va creşte numărul celor cu forme grave în spitale şi numărul deceselor. E dur, dar aceasta este realitatea”, a afirmat Andrica.

Directorul ADP a mai declarat că, începând de luni, 1 noiembrie, se va mai constitui o echipă operativă, astfel încât la mijlocul săptămânii să se poată realiza 14 -15 înmormântări pe zi.

Probleme la efectuarea slujbelor de înmormântare

Probleme s-au înregistrat şi la programarea capelelor unde se efectuează slujbele de înmormântare. Conducerea Episcopiei greco-catolice a convenit să se folosească şi capela lor pentru efectuarea slujbei de înmormântare.

citește și...