Nu mai ai nevoie de acordul vecinilor pentru o firmă în apartamentul tău? Ce spune legea

07.07.2020, 18:52
Nu mai ai nevoie de acordul vecinilor pentru o firmă în apartamentul tău? Ce spune legea
Nu mai ai nevoie de acordul vecinilor pentru o firmă în apartamentul tău? Ce spune legea

În urmă cu câteva zile, deputatul USR Claudiu Nasui dezvăluia că a fost adoptat proiectul de lege care prevede ca românii care vor să își înființeze o firmă nouă în propriul apartament să nu mai aibă nevoie de acordul vecinilor.

Deputatul a mai spus că legea trebuie să intre în vigoare încă de anul trecut, dar a fost întârziată. Debirocratizarea societăților a fost așteptată de foarte mult timp în domeniul afacerilor.

Vești bune pentru afaceriști

Astfel, antreprenorii din România vor putea stabili sediile firmelor în locuințe fără să mai fie nevoiți să obțină semnătura vecinilor și avizul asociației de proprietari.

Legea nr. 102/2020 a intrat în vigoare la data de 5 iulie, după ce actul normativ a fost public în Monitorul Oficial în 2 iulie.

‘S-a publicat în Monitorul oficial Legea nr. 102/2020, legea USR de debirocratizare a înființării de firme! Peste jumătate de an de zile. Atât a întârziat președintele și guvernul așa zis liberal legea de debirocratizare a înființării de firme noi.

Proiectul USR de debirocratizare putea fi lege chiar de la începutul anului. Atunci a trecut prima dată de parlament. Mulți din mediul de afaceri s-au bucurat. În sfârșit puteau să-și deschidă a doua firmă fără să trebuiască să pună o rudă cu 0.01% în firmă. Nu mai trebuia să ceară permisiunea vecinilor pentru a avea adresa de corespondență a firmei la ei acasă. Nu mai trebuia să-și facă împărțeli pe camere. Nu ajungeam chiar la nivelul din restul țărilor europene în care îți faci firma în câteva ore pe internet, dar ne apropiam.

Românii ar fi putut întreprinde mai ușor de la începutul anului. Dar legea a fost întoarsă de președinte, după care întârziată cât s-a putut la CCR. În final, pe 17 iunie, CCR a decis că legea este constituțională. E o victorie pentru mediul de afaceri și pentru liberalism în România. Dar totuși rămân cu o tristețe, a fost nevoie de atât de multă luptă pentru această victorie. Chiar cei auto-intitulați „liberali” s-au luptat contra ei din motive meschine politice (pentru că venea de la USR). Dacă așa de greu a fost asta, cât de greu ne va fi pentru reforme mai profunde?’, a scris Claudiu Nasui pe pagina sa de Facebook.

Ce presupune proiectul de lege

  • Se elimină limitarea românilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici. Și, implicit, toată birocrația la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adăugau fie altă firmă în acționariat, fie o rudă cu 0,001% din acțiuni.
  • Se elimină două din hârtiile procesului înregistrării sediului social, conform deputatului USR Claudiu Nasui, într-o postare pe Facebook.
  • Se elimină acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.
  • Elimină limitarea de a avea o singură firmă per cameră.
citește și...