Nor de praf saharian peste România. Fenomenul poate dura până la începutul sezonului de toamnă

16.03.2022, 23:30
Nor de praf saharian peste România. Fenomenul poate dura până la începutul sezonului de toamnă

Un nor de praf saharian traversează sud-vestul și centrul Europei. Meteorologii anunță că un nor de praf saharian va lovi România. Furtunile puternice de nisip din deșertul african vor afecta cel mai mult o bună parte a țărilor europene, cu precădere cele din vestul continentului. Fenomenul este unul obișnuit pentru perioada de primăvară și poate dura până la începutul toamnei.

Meteorologii anunță că un nor de praf saharian ar putea ajunge și în țara noastră peste câteva zile, în timp ce furtunile puternice de nisip din deșertul african vor afecta cel mai mult o bună parte a țărilor europene, cu precădere cele din vestul continentului.  Cele mai afectate vor fi Spania, Portugalia, Franța, sudul Marii Britanii și vestul Italiei.

Meteorologii europeni spun că astfel de valuri de praf sunt fenomene comune, dar cel care traversează acum Europa este impresionant ca intensitate și amploare. Imaginile surprinse în țările sudice ale continentului au fost postate pe rețelele de socializare și au arătat cantitatea mare de particule de praf.

Nor de praf saharian e îndreaptă spre sud-vestul și centrul Europei

„O cantitate destul de impresionantă de praf din Sahara se îndreaptă spre sud-vestul și centrul Europei”, a spus Severe Weather Europe.

În unele părți ale Spaniei, cerul a căpătat o nuanță portocalie intensă din cauza rafalelor de nisip. Guvernul de la Madrid a anunțat că calitatea aerului în unele părți ale țării este nefavorabilă, potrivit The Guardian. Fenomenul va afecta și sudul Marii Britanii.

Fenomenul poate dura până la începutul sezonului de toamnă

Totuși, un nor de praf saharian a ajuns și în România. În Caraș-Severin, pe mașini se văd urme ruginii după ploaia de azi dimineață, scrie expressdebanat.ro. Situația a fost aceeași și la Timișoara, unde oamenii și-au găsit mașinile acoperite de praf în această dimineață.

Specialiștii spun că fenomenul este normal pentru sezonul de primăvară și poate dura până la începutul sezonului de toamnă.

Fenomenul e normal primăvara și vara. Cei care au probleme respiratorii sunt sfătuiți să evite deplasările.

Aproximativ 800 de milioane de tone de praf se răspândesc anual din regiunile deșertice din nordul Africii în întreaga lume.

 

 

citește și...