Nelu Tătaru, despre noi restricții dacă vor crește cazurile de îmbolnăviri. ‘Vom amâna valul de relaxări’

04.06.2020, 18:33
Nelu Tătaru, despre noi restricții dacă vor crește cazurile de îmbolnăviri. 'Vom amâna valul de relaxări'
Numărul de cazuri noi de coronavirus a crescut 

A început relaxarea restricțiilor din 1 iunie, însă numărul de cazuri noi de coronavirus a crescut joi, 4 iunie, la 238. Cu toate acestea, oamenii pot ieși din nou în parcuri și la plajă, fără necesitatea unei declarații pe propria răspundere, dar cu respectarea unor reguli stricte.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a explicat la Antena 3 că este posibil să se impună iar restricții dacă numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 crește.

Numărul de cazuri noi de coronavirus a crescut

‘După cum spuneam zilele trecute, suntem pe o pantă descendentă, urmărim numărul de cazuri noi, numărul de cazuri de la ATI, avem un număr mai mare de cazuri noi, peste 200, este și un număr și mai mare de teste efectuate.

Vreau să reamintesc că trebuie să ținem anumite precauții. Vom avea o perioadă de scădere a numărului de cazuri noi, dar vom avea și zile când vom vedea răspunsul la zilele de relaxare. Măsurile de relaxare vor veni dacă numărul de cazuri va continua să scadă și dacă vom avea un suport la ATI. Dacă vom avea un număr mai mare de cazuri vom amâna valul de relaxări’, a explicat acesta.

De asemenea, dacă numărul de cazuri va scădea, după 15 iunie vor fi anunțate următoarele măsuri de relaxare, care ar putea fi destinate deschiderii mall-urilor.

Când se vor deschide mall-urile

‘Am avut intâlnirea cu reprezentanții mall-urilor, în care am cerut o serie de măsuri pe care le preconizează. Noi, prin Institutul Național de Sănătate Publică, le vom analiza și vom da mesajul specialiștilor, urmând ca in jur de 10-11 iunie să le putem da un răspuns, ca să se poată pregăti, dacă în ziua de 15 iunie va fi ziua de relaxare privind deschiderea mall-urilor’, a mai spus Nelu Tătaru.

Cât despre transportul în comun, Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că reprezintă o sursă mare de infectare, mai ales dacă aparatele de aer condiționat nu sunt curățate corespunzător.

‘În măsura în care avem aglomerații populaționale deosebit de mari și nu avem aerisită acea camera, putem să ne gândim ca aeroflora care există acolo poate genera sau poate menține un virus. După fiecare zi, după fiecare tură, trebuie făcute dezinfecții ale mijloacelor de transport in comun’, a mai afirmat Nelu Tătaru.

citește și...