Nelu Tătaru: ”Cred că această relaxare prost înțeleasă, încurajată de pe margine într-un scop politic, nu va duce decât la a forța un sistem medical”

29.06.2020, 11:21
Nelu Tătaru: ”Cred că această relaxare prost înțeleasă, încurajată de pe margine într-un scop politic, nu va duce decât la a forța un sistem medical”
Nelu Tătaru: ”Cred că această relaxare prost înțeleasă, încurajată de pe margine într-un scop politic, nu va duce decât la a forța un sistem medical”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că România se află într-un prim val prelungit de îmbolnăviri cu coronavirus.

”Pentru a ajunge la valul doi, haideți să terminăm valul unu. În contextul în care pe o pantă descendentă intervine o relaxare toatală și o încurajare politică spre această relaxare și nerespectare cred că avem un prim val prelungit, pe care trebuie să îl gestionăm pentru moment.

Avem un statut economic care a suferit în acest val. Trebuie să ne remediem economic și abia din toamnă să ne gândim politic. Sunt unii care nici nu au așteptat să termine partea medicală și deja au început politic.

Nu cred că este corect față de un corp medical care s-a expus, care s-a infectat, care a avut și decese tocmai pentru a ajunge la a-și respecta meseria.

Cred că de la partea politică se trage problema. Aș fi vrut să îi văd atunci în martie. Alegătorii au stat în casă două luni, au respectat în 30 de ani, pentru prima dată, să aibă o restricție. Să îi repsectăm pe ei și să le redăm o viață normală. Politica să vină mai târziu”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Antena 3.

Ministrul Sănătății a făcut din nou apel la populație pentru respectarea măsurilor.

”Noi facem o evaluare în fiecare zi, facem evaluări săptămânale sau la două săptămâni. Orice evaluare e contorizată de Centrul European de control al bolilor care face acea listă a indicatorilor cumulați la suta de mii de locuitori și ne dă riscul.

Totul este reciproc. Noi vom avea și mâine această evaluare. Vom lua decizii cu privire la data de 1 iunie. În acest moment nu avem discuții de închidere cu Bulgaria. Rămâne că mâine să mai discutăm despre această problemă și vom lua o decizie.

Noi discutăm poziționarea fiecărei țări în parte. Noi suntem în partea galbenă a acestei liste. Suntem într-un moment în care putem gestiona acest număr de cazuri crescute, dar suntem într-un moment în care facem un apel la populația României: Haideți să respectăm regulile de igienă și distanțare socială.

Cred că această relaxare prost înțeleasă, încurajată de pe margine într-un scop politic nu va duce decât la a forța un sistem medical”, a adăugat acesta, conform sursei citate.

 

26.313 de îmbolnăviri în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică, 28 iunie 2020, 291 de cazuri noi de coronavirus în România, bilanțul total al celor infectați până acum cu Sars-Cov-2 urcând la 26.313.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814 au fost declarate vindecate și externate.

La terapie intensivă, în acest moment, sunt internați 217 pacienți.

Până acum, 1.612 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 942 de persoane. Alte 66.953 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 694.909 teste pentru coronavirus.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate au decedat.

citește și...