Nadia Comăneci a povestit cum a fugit din România în 1989

10.12.2019, 19:18
Nadia Comăneci a povestit cum a fugit din România în 1989
Nadia Comăneci a povestit cum a fugit din România în 1989

Nadia Comăneci a povestit cum a fugit din România în 1989. Fosta gimnastă a explicat cum a plecat și cum a reușit să ajungă în Austria și apoi în SUA. 

Într-un interviu pentru Antena 3, Nadia a povestit în detaliu despre fuga sa din România, întâmplată chiar în luna izbucnirii Revoluției. 

Nadia Comăneci a povestit cum a fugit din România în 1989

Fosta campioană olimpică a dezvăluit că situația sa în țară s-a complicat după ce antrenorii săi, Bela și Marta Karolyi, au fugist peste Ocean în 1981. 

„La mine s-a complicat după ce a rămas Bela în ’81, pentru că mie mi-au sistat toate deplasările, nu mi s-a părut corect! Dar n-am vrut să plec niciodată! De ce să plec? Unde să mă duc… Nu mă vedeam în altă parte, plus că a fost mai rău pentru mine după ce a plecat el! În ‘84 am fost la Olimpiada din Los Angeles, ceea ce m-a surprins, dar am aflat mai târziu de la cei care au organizat Olimpiada că au cerut! Au spus «noi vă facilităm anumite lucruri doar dacă o aduceți pe Nadia!» Deci am fost o forţă acolo pentru că eu nu plecam nici în Bulgaria!”, a spus fosta gimnastă.

Comăneci a fost ajutată să fugă de un român stabilit în SUA. Ca să nu dea de bănuit, a mers de foarte multe ori alături de fratele său la Sânnicolau Mare, lăsând impresia că au cunoștinte în zonă și vin în vizită la acestea. Împreună cu alte șase persoane, Nadia a trecut granița României cu Ungaria, însă doi grăniceri din Kiszombor i-au observat și i-au dus la un post de poliție maghiar. Autoritățile de acolo au recunoscut-o pe Nadia, care s-a opus vehement intenției polițiștilor de a-i trimite înapoi în țară. Astfel, aceștia au plecat către Austria. 

„Am sărit vreo 7 garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om. Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far! Zici că povestesc un film din 007. Nici nu imi vine să cred. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le aveam! La un moment dat ne-au spus «nu faceţi gălăgie, când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi că vă împuşcă!» Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta! Era ideea de a ajunge la final! Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta ori o viaţă cum era acasă!”, a mai mărturisit Nadia.

În Austria, fosta campioană a ajuns la ambasada SUA și în două ore a plecat cu un zbor direct către New York. Pe 2 decembrie 1989, Nadia Comăneci ajungea pe pământ american.

citește și...