Mircea Dinescu, declarații tranșante despre Revoluția din 1989

22.12.2019, 10:36
Mircea Dinescu, declarații tranșante despre Revoluția din 1989
Mircea Dinescu, declarații tranșante despre Revoluția din 1989

Mircea Dinescu a făcut declarații tranșante despre Revoluția din 1989. Scriitorul a vorbit și despre violențele petrecute ieri în Piața Universității, în urma cărora Gelu Voican Voiculescu a ajuns la spital cu capul spart. 

Invitat la Digi 24, Dinescu, un disident al regimului comunist, a vorbit despre evenimentele din decembrie 1989, dar și despre violențele care au avut loc ieri la comemorarea Revoluției. 

Mircea Dinescu, declarații tranșante despre Revoluția din 1989

„Din păcate, trăim în continuare între tragic și comic în România. Acest ciudat Institut al Revoluției e unic în lume, că probabil nici francezii nu au făcut vreun institut al Revoluției de la ’48, nici românii n-au prea făcut asemenea institute pe vremea lui Nicolae Bălcescu. Povestea de astăzi, cu acel concert, e absolut jalnică, pentru că numai la popoarele păgâne, când moare cineva, se țopăie, se dansează și la comemorarea morților iarăși se trage un dans și o chiuitură și o veselie. Ar fi trebuit puțin respect, evident, într-o zi în care foarte mulți oameni își plâng morții și în care se oficiază slujbe la morminte, să vii să tragi seara un concert și să chiuie lumea și să țopăie e ridicol”, a spus Dinescu. 

„Pe urmă, povestea asta cu Voican, sărmanul, care a fost lovit de un domn cu o cârjă în cap, iarăși are ceva tragic și comic. Sigur că eu sunt împotriva violenței, structural, dar faptul că acești domni se afișează cu atâta nonșalanță și cu tupeu și, iarăși, fiind datori să arate că ei au făcut ce au făcut atunci în decembrie, este de-a dreptul, încă o dată, și comic, și tragic. Nu poți să trăiești toată viața din faptul că ai avut curajul să ieși două zile pe stradă și să strigi Jos Ceaușescu”, a mai declarat poetul. 

Mai mult, Dinescu este de părere că nu trebuiau să existe carnete de revoluționar: „În mod normal, acele carnete de revoluționar nu trebuiau a fi date nimănui, pentru că în decembrie au ieșit milioane de oameni pe străzi și au strigat Jos Ceaușescu și când Ceaușescu era încă la balcon în București. Toți acești oameni ar fi trebuit să aibă carnet de revoluționar, nu să selecteze băieții cum au selectat: unii și-au plătit carnetul de revoluționar prin doi martori falși sau mai puțin falși”. 

citește și...