Mărturii importante despre Elena și Nicolae Ceaușescu: “În momentul în care plecam în vizite cu soţii Ceauşescu…”

08.11.2019, 13:56
Mărturii importante despre Elena și Nicolae Ceaușescu: În momentul în care plecam în vizite cu soţii Ceauşescu...
sursă foto: historia.ro

Mărturii importante despre Elena și Nicolae Ceaușescu au fost făcute de Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de externe al României, George Macovescu, din perioada 1972-1978. Aceasta a făcut dezvăluiri incredibile despre o faţă mai puţin cunoscută a Elenei Ceauşescu.

”În momentul în care plecam în vizite cu soţii Ceauşescu, primeam bilet de la Cabinetul 2 pe care scria: «Nu aveţi voie coc, n-aveţi voie ruj, n-aveţi voie să vă machiaţi, n-aveţi voie ojă pe unghii». Doar Elena Ceauşescu purta părul strâns în coc, noi (soţiile miniştrilor – n.r.) nu aveam voie să purtăm. În vizitele mele cu ea, uneori Elena Ceauşescu mă chema şi-mi spunea: «Dragă, ia spune-mi mie care dintre tablourile astea este de cadou?». Erau tablouri de Sabin Bălaşa, de Tarcea, aduse pentru cadouri, şi îi spuneam: «Eu cred că acesta, dacă vă place şi Dvs., dar dacă nu vă place alegeţi pe care vreţi». Răspundea: «Da, da, şi eu m-am gândit la ăsta». Altădată, m-a chemat la 2 noaptea la ea în dormitor pentru că i se aduseseră valize cu bijuterii şi-şi pusese un colier la gât, pe care n-a mai putut să-l scoată. Fiind un colier extrem de scump, i se declanşase siguranţa, pentru a nu putea fi furat, şi nimeni nu ştia să-l desfacă decât bijutierul. Când am ajuns în cameră, era foarte furioasă şi congestionată şi mi-a spus: «Hai, dragă, scoate-mi şi mie ăsta, că nu mai pot». Am încercat, n-am reuşit. A trebuit să scoale bijutierul noaptea, să i-l dea jos de la gât.

sursă foto: historia.ro

La mese, când mergeam, nu puteam să mâncăm, deşi erau lucruri foarte bune, pentru că ea se uita la tine şi, dacă te vedea că mănânci, spunea: «Uite cum mănâncă şi se îndoapă ca o scroafă». Spunea aşa despre toate femeile care veneau la mesele respective. De Anul Nou, când se mergea la petrecerea la care eram obligaţi să mergem, Elena Ceauşescu, după ce dădea mâna cu noi, se dezinfecta. Venea chelnerul ăla special al lor şi le dădea spirt şi se dezinfectau amândoi. Aveau teroare de microbi. După fiecare dat de mână cu noi, ei se spălau foarte bine cu alcool, ca să nu se îmbolnăvească.”, a povestit Emilia Marinela Macovescu pentru revista Historia.

“Ia mai taci tu din gură”

”Au fost situaţii în vizitele din străinătate în care soţul meu s-a dus la Nicolae Ceauşescu şi i-a spus: «Tovarăşe preşedinte, daţi-le la băieţi nişte bani, că vor să trimită o vedere şi nu au bani de timbre». Şi Elena replica: «De ce, dragă, vrei bani de timbre? Să aducă timbre de-acasă.» Şi atunci soţul meu i-a spus: «Doamnă, nu vă supăraţi, dar să ştiţi că timbrele româneşti nu merg în străinătate». Şi Nicolae Ceauşescu i-a replicat, tot Elenei Ceauşescu: «Ia mai taci tu din gură, cum poţi să spui să aducă timbre de acasă?», a completat aceasta.

Nicolae Ceauşescu nu era întotdeauna de acod cu atitudinea soţiei sale şi din această cauză existau momente în care fostul lider se răstea la Elena Ceauşescu.

”Da, o repezea. Dar soţul meu a crezut întotdeauna că Elena îl are la mână cu ceva pe Nicolae Ceauşescu. Pentru că într-una dintre vizitele oficiale, când el s-a întors de la o întâlnire care era programată cu un preşedinte, ea, care nu fusese chemată, i-a spus, de faţă cu toţi: «Dragă, dar tu unde te trezeşti? Ai pornit la drum singur, nu cu mine? Ia vezi, că acum schimb foaia, unde te trezeşti tu?»”

Cum era Nicu Ceauşescu

”Nicu Ceauşescu a fost coleg la Şcoala 24 cu un băiat pe care soţul meu îl înfiase. Îl cunoşteam pe Nicu de când era mic. Era foarte adulat şi răsfăţat de profesori. Când a crescut, am asistat la foarte multe scene în care, în momentul când ieşea de la Clubul de tenis din Herăstrău, unde juca tenis împreună cu copiii mei şi Jean Maurer, îl aşteptau în stradă mulţi oameni şi i se plângeau de diverse lucruri. Lua de la ei toate petiţiile şi le rezolva. Era de o bunătate extraordinară. Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca, a vrut s-o ia de soţie, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forţat şi dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceauşescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieţii lui. După despărţirea forţată de Donca Mizil, Nicu a avut o perioadă în care a mers din femeie în femeie. În ultimii ani a început să bea foarte mult whisky, cred că aşa a şi făcut ciroză.”

Sursa: historia.ro

citește și...