Mărturia cutremurătoare a unei gimnaste românce: Mi s-a inoculat ideea că nu pot, că sunt o vacă şi o incapabilă

02.11.2021, 18:31
Mărturia cutremurătoare a unei gimnaste românce: Mi s-a inoculat ideea că nu pot, că sunt o vacă şi o incapabilă
Mărturia cutremurătoare a unei gimnaste românce: Mi s-a inoculat ideea că nu pot, că sunt o vacă şi o incapabilă. Foto: Unsplash.com/ caracter ilustrativ

Povestea de viață a unei gimnaste românce pare desprinsă din filme. Ani de zile sportiva a trecut prin clipe de coșmar. A îndurat cuvinte jignitoare, chinuri  îngrozitoare și înfometare. Tot ce i-a rămas în prezent sunt amintirile dureroase, care o urmăresc chiar și în aceste momente. Sportiva și-a găsit o nouă pasiune și face acum cursuri de patiserie şi cofetărie în Belgia. Diana Teodoru (22 de ani) este fostă componentă a loturilor naționale ale României între 2010 și 2014. 

În iulie 2020, Diana Teodoru, fostă componentă a loturilor naționale de gimnastică, mărturisea printr-o postare impresionantă pe pagina sa de Facebook, o parte dintre abuzurile suferite în perioada de activitate.

Tânăra spune că, în prezent, abuzurile și umilințele la care a fost supusă nu-i dau pace și au făcut-o să nu mai aibă încredere în propria persoană.

Fosta gimnastă este marcată pe viață

Tânăra a început gimnastică la 4 ani, la SCM Bacău. Deși visa să facă performanță, antrenorii ei i-au făcut viața un coșmar. Era adesea jignită, iar cuvintele grele care i se adresau au făcut-o să nu mai aibă încredere că este capabilă să facă ceva.

”Aveam doar 12-13 ani, aşa că atunci când antrenorii ajung să te numească în mod repetat «putoare infectă» dacă nu-ţi ieşea ceva la repetiţii, e ca şi cum îţi cade cerul în cap. Sincer, uneori aş fi preferat să mă bată decât să mă trateze cu astfel de cuvinte dure. Şi mai primeam ameninţări. «Dacă vrei să faci şcoală, fato, du-te acasă!». La lot, nimeni nu te încurajează să te ocupi şi de şcoală, ceea ce mi se pare nefiresc. Pe afară, altele termină facultăţi şi tot ies campioane, adică se poate”, a spus Diana Teodoru în exclusivitate pentru playsport.ro.

Tânăra a fost marcată de cuvintele dure și de așteptările antrenorilor, în ceea ce privește greutatea.

”Când am ieşit din activitate, m-am îngrăşat brusc 20 de kilograme”

”Am mâncat atâta salată verde chioară, de nici n-am mai vrut s-o văd ani de zile după ce m-am lăsat. De multe ori, nu avea nici oţet, nici sare, doar foile goale. Nu mai spun peste câte mese de seară am sărit ca să nu cumva să ratez testul de greutate de a doua zi dimineaţă. Când am ieşit din activitate, aveam 1,43 metri şi 34 de kilograme. Apoi, în mai puţin de un an m-am îngrăşat brusc 20 de kilograme! Acum am 48 kilograme, dar mă lupt să ajung la 45”.

Diana Andreea Teodoru a fost retrasă de părinţîi ei din activitatea sportivă, când şi-au dat seama că atitudinea și comportamentul antrenorilor îi afectează sănătatea fizică şi mentală.

În 2014, familia ei s-a stabilit în Belgia, în oraşul Herentals, unde sportiva nu a reluat gimnastica.

După 7 ani petrecuţi în Belgia, Diana Andreea Teodoru şi-a descoperit o nouă pasiune, patiseria şi ciocolateria. Tânăra işi doreşte să-şi deschidă propriul business, însă lipsa de încredere este ceea ce îi lipsește.

”Faptul că ani de zile mi s-a inoculat în gimnastică ideea că nu pot, că sunt «o vacă» şi o incapabilă mi-a rămas întipărit ca o amprentă pe ADN. M-a făcut să nu am încredere în mine, să stau să mă gândesc îndelung la orice pas şi orice decizie, chiar şi atunci când cei din jurul meu mă încurajează şi-mi spun că voi face o treabă bună”, mărturiseşte fosta sportivă. “După anul şase mă pot angaja, dar vreau să continuu şi să mă specializez în ciocolaterie, domeniu foarte la modă în Belgia”, mai spune fosta gimnastă.

citește și...