Maestrul american Hans Niemann, în vârstă de 19 ani, acuzat că ar fi trişat în peste 100 de partide de pe chess.com

05.10.2022, 19:57

Un raport de 72 de pagini al Chess.com, consultat de WSJ, spune că Hans Niemann a primit probabil asistență ilegală în peste 100 de partide online. Chess.com, care folosește mai multe instrumente de detectare a trișării, inclusiv cele care compară mutările sugerate de motoarele de șah, a declarat că Niemann avea 17 ani când probabil “a trișat în unele dintre aceste meciuri și jocuri”. Tânărul de 19 ani, i-a acuzat pe Carlsen și Chess.com că încearcă să-i ruineze cariera. 

O investigație efectuată de Chess.com, cea mai importantă platformă online de jocuri, a descoperit că Hans Moke Niemann a trișat de peste 100 de ori, potrivit Wall Street Journal.

Marele maestru american, în vârstă de 19 ani, negase recent acuzațiile de trișat, după ce Magnus Carlsen, de cinci ori campion mondial de șah, a publicat luna trecută o declarație în care îl acuza că a trișat mai des decât recunoscuse anterior, subliniind că progresele peste bord ale lui Niemann au fost “neobișnuite”.

Scandalul a început după ce Carlsen a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield

Luna trecută, Carlsen s-a retras din Cupa Sinquefield 2022 după ce a pierdut în fața lui Niemann în runda a treia a turneului. O săptămână mai târziu, Carslen a demisionat după ce a jucat doar o singură mutare împotriva lui Niemann în Turneul Campionilor la șah.

Norvegianul a declarat că Niemann l-a depășit folosind piese de șah negre – un dezavantaj în lumea șahului – fără să se “concentreze pe deplin asupra jocului în pozițiile critice”.

‘Modele neobișnuite’

Raportul a coroborat suspiciunile lui Carslen în ceea ce privește ascensiunea lui Niemann în rândurile de elită ale șahului competitiv în persoană, notând “multe semnale remarcabile și modele neobișnuite în calea lui Hans ca jucător”.

“În afara jocului său online, Hans este jucătorul de top cu cea mai rapidă ascensiune în șahul clasic [pe tablă] din istoria modernă”, se arată în raport. “Privind pur și simplu ratingul, Hans ar trebui să fie clasificat ca membru al acestui grup de jucători tineri de top. Deși nu ne îndoim că Hans este un jucător talentat, observăm că rezultatele sale sunt extraordinare din punct de vedere statistic.”

“Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste meciuri și jocuri”

Chess.com, care folosește mai multe instrumente de detectare a trișării, inclusiv cele care compară mutările sugerate de motoarele de șah, a declarat că Niemann avea 17 ani în timpul celor mai recente încălcări și că a transmis în direct 25 de concursuri.

Acest lucru a determinat site-ul să îi închidă contul la momentul respectiv, iar o scrisoare trimisă lui Niemann notează “trișarea flagrantă” a acestuia pentru a progresa în ratingul său în diferite partide, inclusiv într-una împotriva starului rus de șah Ian Nepomniachtchi.

Raportul a adăugat că Niemann a mărturisit acuzațiile în cadrul unei convorbiri telefonice private cu șeful departamentului de șah al platformei, Danny Rensch.

Chess.com tratează în mod istoric interdicțiile în privat, dar investigația sa asupra tânărului de 19 ani a venit după ce acesta a contestat public interdicția sa de la Campionatul Global al site-ului, spunând că s-a simțit “obligat să împărtășească deciziilor sale”.

FIDE, organismul care guvernează șahul mondial, desfășoară propria investigație în cazul Niemann-Carlsen.

citește și...