Liturghie în mare. Un preot din Italia ține o slujbă, în slip, pe un altar dintr-o saltea gonflabilă

28.07.2022, 14:11

Arhiepiscopul catolic local a îndemnat la respect și decor în timpul celebrărilor liturgice, după ce imaginile cu un preot italian care oficia slujba în apă în timp ce stătea pe un fotoliu gonflabil au devenit virale săptămâna aceasta.

Don Mattia Bernasconi, preotul din Cesano Maderno care slujește în parohia San Luigi Gonzaga din Milano, este cercetat pentru ofensă adusă unei confesiuni religioase.

În ultimele zile, preotul a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că duminică, 24 iulie, a celebrat o slujbă în apele mării la Capo Colonna (în zona Crotone). Ancheta Digos din cadrul secției de poliție din Crotone, coordonată de procurorul Giuseppe Capoccia, ar fi fost declanșată în urma examinării unor articole publicate în diverse ziare și a unor fotografii apărute pe rețelele de socializare, potrivit The Guardian.

Bernasconi și-a cerut scuze

Într-un interviu acordat pe 26 iulie, părintele Mattia Bernasconi, preot din arhidieceza de Milano, a recunoscut public că decizia sa de a renunța la purtarea veșmintelor în timpul unei liturghii a fost “poate imprudentă” și că nu va mai face acest lucru.

“Nu a fost absolut deloc în intenția mea să banalizez Euharistia sau să o folosesc pentru alte mesaje de orice fel”.

Preotul a intrat în apă și a ținut slujba în costum de baie

Mattia Bernasconi a declarat că plănuise să țină ceremonia de duminică printre copacii de pe plaja din Crotone, în sudul Italiei, dar locul a fost ocupat de un alt grup.

Neavând la dispoziție altă umbră pentru a scăpa de căldura toridă, o familie din apropiere a oferit salteaua, iar preotul a intrat în apă și a ținut slujba cu toată lumea – inclusiv el însuși – în costume de baie.

Ca răspuns la o fotografie a slujbei publicată de presa locală, arhidieceza din Crotone a salutat angajamentul tinerilor implicați, dar a spus că trebuie să existe anumite standarde.

În timp ce slujba poate fi ținută în aer liber, “este necesar să se mențină acel minim de decorum și atenție la simboluri cerute de natura însăși a celebrărilor liturgice”, se arată în document.

 

 

citește și...