Klaus Iohannis, discurs în parlament la 30 de ani de la Revoluție

16.12.2019, 17:03
Klaus Iohannis, discurs în parlament la 30 de ani de la Revoluție
Klaus Iohannis, discurs în parlament la 30 de ani de la Revoluție

Klaus Iohannis a ținut astăzi un discurs în parlament, la 30 de ani de la Revoluție. Președintele României a transmis un amplu mesaj și a afirmat că statul a „întârziat nepermis de mult” aflarea adevărului despre evenimentele tragice din 1989.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la începerea Revoluției din 189, o ședință solemnă a avut loc în Parlamentul României. Klaus Iohannis a susținut, cu această ocazie, un discurs special. 

Klaus Iohannis, discurs în parlament la 30 de ani de la Revoluție

„Se împlinesc astăzi 30 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, 30 de ani de la momentul în care s-a vărsat sânge în numele libertății și al democrației. Sacrificiul românilor din acele momente, definitoriu pentru devenirea ulterioară a României, ne-a adus libertatea și a făcut posibilă existența noastră de astăzi ca cetățeni ai unui stat democratic, în care demnitatea persoanei, drepturile și libertățile omului, dreptatea și pluralismul sunt valori supreme.

Se cuvine, așadar, să marcăm cu pietate și recunoștință momentul fondator al democrației românești. Avem datoria, mai presus de toate, să onorăm jertfa supremă a eroilor și martirilor care și-au dat viața în Decembrie 1989.

Revoluția Română din Decembrie 1989 a pus capăt acestui lung șir de monstruozități, însă prețul plătit a fost unul imens – pentru ca un regim anti-românesc să dispară, peste 1.100 de vieți omenești s-au pierdut, iar peste 3.000 de persoane au fost schilodite pentru totdeauna. În zilele sângeroase ale lui Decembrie 1989, autoritățile statului, care ar fi trebuit să-i apere pe români, s-au transformat în călăi, încălcând flagrant drepturile omului.

După 1990, au existat diferite inițiative prin care a fost onorată memoria celor care și-au dat viața în Decembrie 1989. S-au denumit străzi, s-au construit monumente de for public, s-au organizat evenimente de comemorare. Cu un singur lucru am rămas însă datori – nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989.

Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiția română. Aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime și urmașii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun.

Să păstrăm vie memoria eroilor și martirilor Revoluției Române! Să le onorăm sacrificiul continuând să apărăm noi înșine democrația, drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept! În acest fel, legătura trecutului cu prezentul va fi mereu una vie și plină de semnificație!

Avem astăzi atât de multe resurse pe care să construim viitorul: o democrație autentică, aspirația către libertate, care este parte din fibra noastră națională, și dorința uriașă de a ne vedea țara prosperă și puternică.

Acestea sunt resursele noastre inestimabile, care ne dau puterea să rămânem pe traiectoria inițiată odată cu prăbușirea comunismului de eroii și martirii noștri.

Să nu îi uităm niciodată înseamnă să apărăm și să ducem mai departe idealurile lor!”, a spus Iohannis.

Foto: Inquam Photos

citește și...