Klaus Iohannis a cerut anularea acordului cu Patriarhia de Paște: ‘Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!’ Reacția Bisericii Ortodoxe

15.04.2020, 18:19
Klaus Iohannis a cerut anularea acordului cu Patriarhia de Paște: 'Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!' Reacția Bisericii Ortodoxe
Klaus Iohannis a cerut anularea acordului cu Patriarhia de Paște: 'Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!' foto: captura video

Miercuri la prânz, 15 aprilie, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre măsurile impuse de autorități de sărbătorile pascale, în contextul pandemiei de coronavirus.

Klaus Iohannis a cerut anularea acordului cu Patriarhia de Paște: ‘Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!’

Mai mult de atât, Klaus Iohannis a ținut să lămurească și ‘așa-zisul acord cu Patriarhia’ al Ministerului de Interne privind Noaptea de Înviere.

În acordul respectiv, credincioșii ar fi trebuit să primească pască și Sfânta Lumină a Învierii adusă de la Ierusalim. Această acțiune ar fi fost pusă în practică de voluntarii care distribuiau pasca și Lumina Sfântă.

Președintele țării a cerut anularea acestuia și le-a transmis românilor să stea în case de Paște.

‘Astăzi suntem în prima zi din starea de urgență prelungită. Și, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare. Avem, între timp, peste 7.200 de cazuri de persoane infectate. Avem de ieri până astăzi 20 de persoane care au murit. Avem de ieri până astăzi peste 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci, nici vorbă de relaxare!

Și ca să fie foarte, foarte clar ce-am spus ieri și poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este „Stați acasă!”. Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă.

Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste’, a declarat Klaus Iohannis, citat de Digi24.

La scurt timp a venit și reacția Bisericii Ortodoxe, după ce Klaus Iohannis a cerut revizuirea acordului dintre BOR și MAI.

‘Acordul Patriarhiei Române cu MAI fost fost unul interinstituțional, oficial și public. Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care NU intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați’, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe într-un comunicat pentru ziarul Libertatea.

citește și...