Joia Mare. Ce nu se face în Joia Patimilor

20.04.2022, 20:58
Joia Mare. Ce nu se face în Joia Patimilor

Joia Mare e o zi importantă pentru creştinii ortodocşi. Joia Patimilor este o zi cu mare încărcătură religioasă, aducând aminte de Cina cea de Taină şi de rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Este o zi încărcată cu tradiții și obiceiuri.

Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă pentru creştinii ortodocşi. Joia Mare mai este cunoscută şi ca Joia Neagră sau Joia celor 12 Denii. În această zi, sunt prăznuite patru evenimente: Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei, spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi capturarea Mântuitorului.

„Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. Conform rânduielilor canonice, în această săptămână se ajunează până spre seară. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile”, ne învață crestinortodox.ro,

„În timpul Săptămânii Patimilor ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică. În această săptămână, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”, relatează și portalul religios deoxologia.ro.

În Joia Mare se vopsesc ouăle

Conform tradiţiei din România, în Joia Mare se vopsesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca. Se spune despre ouăle roşii că sunt păzesc gospodăriile, simbolizând viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul, dar şi sângele Mântuitorului.

În Joia Mare se duce la biserică pâine, pentru a fi sfinţită şi stropită cu vin de către preoţi, care o vor împărţi apoi în noaptea de Înviere. Tot în această zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Paştelui. Se spune că în noaptea se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc în vechile lor locuinţe, unde rămân până în prima sâmbătă înainte de Rusalii.

În unele zone ale țării, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele decedaţilor, care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, în această zi, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor.

Ce nu se face în Joia Mare

În Joia Mare, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înţeles ca o trădare.

În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană.

În Joia Mare nu se fac parastase.

O vorbă din bătrâni spune că de Joia Mare nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

citește și...