Japonia pedepsește „injuriile online”. Infractorii vor fi pedepsiți cu închisoare de până la un an

15.06.2022, 13:06

Un proiect de lege pentru introducerea pedepselor cu închisoarea ca parte a pedepselor mai dure pentru insulte online a fost adoptat luni la o sesiune plenară a Camerei superioare, marcând un pas major către combaterea hărțuirii cibernetice în Japonia. Cum este definită insulta.

Mișcările de modificare a Codului Penal al țării au câștigat acțiune după ce Hana Kimura, o luptătoare profesionistă în vârstă de 22 de ani și membru al distribuției din popularul reality show Netflix „Terrace House”, s-a sinucis în mai 2020, după ce a primit un val de hate pe rețelele sociale.

Conform amendamentului la Codul Penal al țării – care va intra în vigoare mai târziu în această vară – infractorii condamnați pentru insulte online pot fi condamnați la închisoare până la un an sau amendați cu 300.000 de yeni (aproximativ 3.200 de dolari), potrivit CNN.

Legislație mai dură pentru a combate hărțuirea online

Este o creștere semnificativă față de pedepsele existente de detenție pentru mai puțin de 30 de zile și o amendă de până la 10.000 de yeni (108 USD).
Proiectul de lege s-a dovedit controversat în țară, oponenții susținând că ar putea împiedica libertatea de exprimare și critica celor de la putere. Susținătorii au spus că este nevoie de o legislație mai dură pentru a combate hărțuirea cibernetică și hărțuirea online.

Legea a fost adoptată doar după ce a fost adăugată o prevedere prin care legea să fie reexaminată la trei ani după intrarea în vigoare pentru a evalua impactul acesteia asupra libertății de exprimare.

Cum este definită insulta

Conform Codului Penal al Japoniei, insultele sunt definite ca înjosirea în mod public a situației sociale a cuiva, fără a face referire la fapte specifice despre ea sau la o acțiune specifică, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Justiției. Crima este diferită de defăimare, definită ca înjosirea publică pe cineva în timp ce indică fapte specifice.

Seiho Cho, un avocat criminalist din Japonia, a avertizat că legea revizuită nu a oferit nicio clasificare a ceea ce constituie o insultă.

„Trebuie să existe un ghid care să facă o distincție între ceea ce se califică drept insultă”, a spus Cho. „De exemplu, în acest moment, chiar dacă cineva îl numește idiot pe liderul Japoniei, atunci poate în conformitate cu legea revizuită, care ar putea fi catalogat drept o insultă”.

Problema hărțuirii online a câștigat proeminență în ultimii ani, cu cereri tot mai mari pentru legi împotriva hărțuirii cibernetice după moartea vedetei de televiziune de realitate Hana Kimura.

Kimura, în vârstă de 22 de ani, care era cunoscută pentru rolul ei din serialul Netflix „Terrace House”, s-a sinucis în 2020. Vestea a declanșat durere și șoc la nivel național, mulți indicând abuzurile online pe care le-a primit de la utilizatorii rețelelor sociale.

La scurt timp după moartea ei, oficiali japonezi de rang înalt au abordat pericolul hărțuirii cibernetice și s-au angajat să accelereze discuțiile guvernamentale cu privire la legislația relevantă.

citește și...