Japonia a executat un bărbat pentru o crimă în masă, comisă în urmă cu 14 ani
Japonia a executat marți un bărbat condamnat pentru uciderea a șapte persoane și rănirea altor 10 într-un atac cu mașina și cu cuțitul în cartierul de electronice Akihabara din Tokyo în 2008, a anunțat Ministerul Justiției.
Ministrul Justiției, Yoshihisa Furukawa, a declarat că Tomohiro Kato, în vârstă de 39 de ani, a întreprins o “pregătire meticuloasă” pentru atac și a dat dovadă de o “intenție puternică de a ucide”.
“Sentința de condamnare la moarte în acest caz a fost finalizată prin deliberări suficiente în instanță”, a declarat el reporterilor, potrivit JapanTimes.com.
“Nu a contat pe cine aș fi ucis”
“Pe baza acestui fapt, am aprobat execuția după o examinare extrem de amănunțită”.
Kato a făcut fapta pe 8 iunie 2008, declarând poliției: “Am venit în Akihabara pentru a ucide oameni. Nu a contat pe cine aș fi ucis”.
Încrederea criminalului s-a diminuat după o discuție online
A fost arestat la fața locului la scurt timp după atacurile în care a intrat cu un camion închiriat de două tone într-o mulțime de pietoni, omorând trei persoane și rănind două, înainte de a coborî și de a înjunghia la întâmplare oameni, provocând moartea a patru persoane și rănirea altor opt.
“Acesta este un caz foarte dureros care a dus la consecințe extrem de grave și a șocat societatea”, a declarat marți Furukawa.
Poliția a declarat că Kato și-a documentat călătoria mortală spre Akihabara pe internet, tastând mesaje pe un telefon mobil de la volanul camionului și plângându-se de locul de muncă instabil și de singurătatea sa.
Fiu al unui bancher, Kato a crescut în prefectura Aomori, unde a absolvit un liceu de top. A picat examenele de admitere la universitate și în cele din urmă s-a pregătit ca mecanic auto, potrivit rapoartelor.
Procurorii au declarat că încrederea în sine a lui Kato s-a prăbușit după ce o femeie cu care a discutat online a încetat brusc să-i mai trimită e-mailuri după ce i-a trimis o fotografie cu el însuși.
Furia sa împotriva publicului larg a crescut atunci când comentariile sale despre planurile sale de a ucide, nu au fost întâmpinate cu nicio reacție, au spus procurorii.
În timp ce aștepta procesul, Kato i-a scris unui șofer de taxi în vârstă de 56 de ani, pe care l-a înjunghiat, exprimându-și remușcările.
Victimele “se bucurau de viața lor și aveau vise, un viitor luminos, familii calde, iubiți, prieteni și colegi”, a scris Kato, potrivit unei copii publicate în săptămânalul Shukan Asahi.
În fața instanței, acesta și-a exprimat remușcările pentru atac.
“Vă rog să-mi permiteți să folosesc această ocazie pentru a-mi cere scuze”, a spus el despre atacul sângeros.
După ravagiile din 2008, Japonia a interzis posesia de cuțite cu două tăișuri, cu lame mai lungi de 5,5 centimetri, pedepsite cu până la trei ani de închisoare sau cu o amendă de 500.000 de yeni.
Cea mai gravă crimă în masă din Japonia
La vremea respectivă, atacul a fost cea mai gravă crimă în masă din Japonia din ultimii șapte ani, iar Kato a fost condamnat la moarte în 2011, decizie care a fost confirmată de instanța supremă din Japonia în 2015.
În timpul procedurilor judiciare, avocatul apărării lui Kato a susținut că acesta nu ar trebui să fie condamnat la pedeapsa capitală, deoarece se afla în stare de nebunie sau de capacitate diminuată în momentul incidentului din cauza stresului psihologic sever.
Însă, în martie 2011, Tribunalul districtual din Tokyo l-a condamnat la moarte, declarând că poate fi considerat pe deplin responsabil. Hotărârea a constatat că faptele lui Kato au fost “crude” și au “șocat profund întreaga societate japoneză”.
Decizia a fost confirmată de Înalta Curte din Tokyo în septembrie 2012 și apoi finalizată de Curtea Supremă în februarie 2015, care a descris acțiunile lui Kato ca fiind “fără a lăsa motive de clemență”.
Execuția lui Kato este prima din acest an în Japonia și vine după ce trei prizonieri au fost spânzurați în decembrie 2021. Aceste execuții au pus capăt unei pauze de doi ani și au fost primele sub administrația premierului Fumio Kishida.
Japonia este una dintre puținele țări dezvoltate care păstrează pedeapsa cu moartea, iar sprijinul public pentru pedeapsa capitală rămâne ridicat, în ciuda criticilor internaționale.
Execuțiile sunt efectuate prin spânzurare, în general la mult timp după pronunțarea sentinței. În prezent, în Japonia, peste 100 de persoane se află în rândul condamnaților la moarte.
Grupurile internaționale de apărare au denunțat sistemul japonez, conform căruia deținuții condamnați la moarte pot aștepta execuția timp de mulți ani în izolare și sunt anunțați de moartea lor iminentă doar cu câteva ore înainte.
Execuția de marți are loc după un alt atac cu cuțit de proporții – atacul armat din 2016 la un centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilități din Sagamihara, prefectura Kanagawa, în care au fost ucise 19 persoane.
În iulie 2018, Japonia a procedat la execuția a șase membri ai cultului Aum Shinrikyo, responsabili de atacul cu sarin din 1995 din Tokyo și de alte crime.