Iranienii marchează “Vinerea sângeroasă”, în timp ce mii de oameni protestează în sud-estul țării, un punct fierbinte
Mii de iranieni au protestat vineri în sud-estul țării, pentru a marca represiunea din 30 septembrie a forțelor de securitate, cunoscută sub numele de “Vinerea sângeroasă”, în timp ce conducătorii clerici ai țării au luptat împotriva tulburărilor persistente la nivel național.
Amnesty International a declarat că forțele de securitate au ucis în mod ilegal cel puțin 66 de persoane în septembrie, după ce au tras asupra protestatarilor din Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan, un punct fierbinte. Autoritățile au declarat că disidenții au provocat confruntările.
O înregistrare video postată de contul de Twitter al activistului 1500 Tasvir, foarte urmărit pe Twitter, a pretins că arată mii de oameni mărșăluind din nou vineri în Zahedan. Autenticitatea înregistrării nu a putut fi verificată, transmite CNN.
Iranienii marchează “Vinerea sângeroasă”
O altă înregistrare video despre care 1500 Tasvir a afirmat că este din orașul Khash din sud-est a arătat protestatari care călcau în picioare și rupeau o pancartă stradală pe care era scris numele generalului de rang înalt Qassem Soleimani, care a fost asasinat într-un atac american cu drone în 2020 în Irak.
Furia populară înainte de împușcăturile din 30 septembrie a fost alimentată de acuzațiile de viol al unei adolescente din localitate de către un ofițer de poliție. Autoritățile au declarat că acest caz este în curs de investigare.
Demonstrațiile antiguvernamentale au început după moartea lui Mahsa Amini
Demonstrațiile antiguvernamentale au început, de asemenea, să izbucnească în acea lună după moartea unei femei kurde, Mahsa Amini, care fusese reținută de poliția morală pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus de Republica Islamică femeilor.
De atunci, demonstrațiile la nivel național s-au transformat într-o revoltă populară, la care au luat parte persoane de la studenți la medici, avocați, muncitori și sportivi, furia fiind îndreptată în principal împotriva liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Un grup de țări, condus de Germania și Islanda, a solicitat organizarea unei dezbateri privind “deteriorarea” situației din Iran în cadrul celui mai important organism al ONU pentru drepturile omului la sfârșitul acestei luni, se arată într-un document.
Nemulțumiri, procese
Guvernul, care a pus moartea lui Amini pe seama unor probleme medicale preexistente, a declarat că protestele sunt fomentate de dușmanii străini ai Iranului, inclusiv de Statele Unite, și a promis să restabilească ordinea.
Acesta îi acuză pe separatiștii înarmați de comiterea de violențe și de încercarea de a destabiliza Republica Islamică.
Unele dintre cele mai grave tulburări au avut loc în zonele în care trăiesc grupuri etnice minoritare care au nemulțumiri de lungă durată față de stat, inclusiv în regiunile Sistan-Balucistan și Kurdistan.
În Sistan-Baluchistan, în apropierea frontierei sud-estice a Iranului cu Pakistanul și Afganistanul, locuiește o minoritate Baluch care se estimează că numără până la 2 milioane de persoane. Aceștia se confruntă cu discriminare și represiune de zeci de ani, potrivit grupurilor pentru drepturile omului. Iranul neagă acest lucru.
Regiunea este una dintre cele mai sărace din țară și a fost un focar de tensiune, unde forțele de securitate iraniene au fost atacate de militanți baluci.
Agenția de știri activistă HRANA a declarat că, până joi, 330 de protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor, inclusiv 50 de minori. Treizeci și nouă de membri ai forțelor de securitate au fost, de asemenea, uciși, în timp ce aproape 15.100 de persoane au fost arestate, a precizat agenția.
Sistemul judiciar iranian de linie dură va organiza procese publice pentru aproximativ 1.000 de persoane inculpate pentru tulburările de la Teheran, a declarat o agenție de știri semi-oficială la 31 octombrie.
Aceștia au fost acuzați de acte de sabotaj, de agresarea sau uciderea unor membri ai forțelor de securitate sau de incendierea unor bunuri publice.
Videoclipuri, predici
Într-o declarație, experții ONU în domeniul drepturilor omului au îndemnat vineri autoritățile iraniene să înceteze să mai pună sub acuzare persoane cu acuzații pasibile de pedeapsa cu moartea pentru participarea, sau presupusa participare, la demonstrații pașnice.
Experții, raportori speciali, și-au exprimat îngrijorarea că femeile și fetele care s-au aflat în fruntea protestelor ar putea fi vizate în mod special.
Videoclipuri de pe rețelele de socializare care se presupune că provin din orașul Saravan din Sistan-Baluchistan au arătat protestatari îmbrăcați în haine tradiționale baluch care cereau moartea lui Khamenei.
“Unde au fost antrenate forțele militare să tragă în oameni? Astăzi a devenit clar că oamenii au fost uciși pe nedrept”, a declarat Molavi Abdolhamid, cel mai proeminent cleric sunnit din Iran și un critic de lungă durată al liderilor șiiți iranieni, în predica sa de rugăciune de vineri din Zahedan. “Autoritățile trebuie să condamne această crimă, iar cei care au ordonat (evenimentele din) Vinerea însângerată și autorii ei trebuie să fie aduși în fața justiției”, a adăugat Abdolhamid.
Se pare că tensiunile ar putea crește din nou în Zahedan.
Televiziunea de stat a relatat că comandantul forțelor terestre ale Gărzilor Revoluționare de elită ale Iranului, generalul de brigadă Mohammad Pakpour, a declarat la o adunare a bătrânilor triburilor sunnite și șiite și a liderilor religioși că clericii trebuie să fie atenți la ceea ce spun.