Ion Caramitru, despre situația de la Teatrul Național. Ce spune directorul instituției

09.07.2019, 14:46
Ion Caramitru, despre situația de la Teatrul Național. Ce spune directorul instituției
Ion Caramitru a făcut declarații referitoare la tăierile bugetare

Mai multe instituții de cultură se confruntă cu probleme financiare, situație care a ajuns în atenția publicului de aproape o lună. Contractele a peste 40 de tehnicieni de la Teatrul Național București nu au mai fost prelungite, ca urmare a reducerii bugetului acordat de Primăria Capitalei.

Directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, și-a exprimat părerea vizavi de tăierile bugetare, într-o scrisoare deschisă, scrie Agerpres.

„Nu am a-mi reproșa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională și nici materială. Trebuie să-mi reproșez încrederea în oameni și naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul, știe – că surprizele majore, dramatice și uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viață și în carieră. De-aici și până la linșajul mediatic pe care îl trăiesc e doar un pas. Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în fața lumii, pentru a arăta unde mă doare și ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism. Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit”, a scris Caramitru.

El a mai precizat și că este a treia oară în ultimii 20 de ani când e nevoit să își apare onoarea. 

„Acuzele curg torențial, sunt deja un infractor”

„În 2001, tot la inițiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câștigat în instanță un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a secretarului de stat Ion Antonescu, zis Mareșalu. Am cerut, atunci, daune morale de 1 leu, fiindcă nu câștigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină. Între 2015 și 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcționar public de binecunoscutul organism ANI. În 2017, dosarul a fost clasat. Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torențial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat. Numai că astăzi cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate și faliment a Teatrului Național din București şi a principalelor instituții naționale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, responsabil, de facto, de activitatea noastră”, a mai precizat actorul.

 

citește și...