Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti. Doi pacienți au murit. O infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului

11.11.2021, 11:35

 Un nou incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, într-un spital COVID. Tragedia s-a întâmplat la spitalul de Boli Infecțioase din Ploieşti. Două persoane au murit şi aproximativ 20 de pacienți bolnavi de COVID au fost evacuaţi. O infirmieră, în vârstă de 51 de ani, a suferit arsuri după ce a încercat să stingă focul. Potrivit managerului spitalului, unitatea medicală era renovată, dar nu avea autorizație de incendii de le ISU. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Serviciul de Ambulanță Prahova transmite că apelul la 112 a fost primit la 04:16, moment în care a fost anunțat un incediu la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești. La locul solicitării au intervenit: 1 echipaj C2 SAJ Prahova, 1 echipaj B1 SAJ Prahova, 12 echipaje B2 SAJ Prahova, 2 echipaje A2 SAJ Prahova, 1 echipaj C1TIM -SMURD, 9 echipaje PA/SMURD.

La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roșu Județean. 20 de pacienți au fost evacuați.  Doi bărbaţi în vârstă de 74 şi 75 de ani au murit, iar alți 18 pacienți au fost evacuaţi din secţia COVID de la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti.

O infirmieră a suferit arsuri pe 40% din corp

Ministerul Sănătății precizează că, din primele informații, în secția exterioară a Spitalului Județean Ploiești se aflau internați 20 de pacienți.

„Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical) . Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești”, precizează ministerul.

O infirmieră în vârstă de 51 de ani, a suferit arsuri pe 40% din corp când a încercat să salveze pacienții, însă combinezonul pe care îl purta a luat foc. Această ar urma să fie transportată la Spitalul Floreasca din Capitală.

Spitalul nu avea însă autorizație pentru securitate la incendii

Bogdan Nica, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești, a declarat joi dimineață, la Digi24, că spitalul nu avea autorizație ISU, era în curs de obținere, iar ISU nu a găsit nereguli în urma controalelor. Se pare că flăcările s-au aprins în timp ce o infirmieră încerca să îi repună masca unui bolnav de COVID.

“Există o autorizație parțială, a trebuit să refacem documentația […] Am modificat instalația de oxigen, am pus-o pe stocator, nu pe butelii. Bolnavii se tratează cu oxigen pe stocator, cu oxigen lichid, inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, fie de la un pulsoximetru, fie la pat s-a produs o scânteie. O scânteie între pat și parchet, se întâmplă, e un risc asumat. Orice mică scânteie sau spontan se poate aprinde oxigenul. Încerca să îi repună masca unui bolnav foarte agitat, s-a mișcat patul, a apărut o flamă, o colegă a venit cu extinctorul”, a precizat managerul unității medicale.

În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Secția de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Prefectura Prahova: Spitalului Judeţean de Urgenţă i-a fost alocată suma de 37,312 milioane lei

Consiliul Județean Prahova a alocat Spitalului Județean de Urgență Ploiești, cea mai mare unitate medicală din județ, unde sunt preluați și tratați cei mai mulți și cele mai grave forme ale pacienților cu SARS-CoV2, suma de 37,312 milioane lei în acest an, anunță Prefectura Prahova.

Prefectura spune că la spital au fost realizate lucrări de renovare, instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar rampele de oxigen au fost montate anul trecut.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu, citat de Agerpres.

citește și...