În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe. Cât durează, de fapt, acest proces și cât costă

19.03.2020, 22:24
În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe. Cât durează, de fapt, acest proces și cât costă
În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe. Cât durează, de fapt, acest proces și cât costă

Pentru cei care sunt în situația de a-și schimba buletinul fie că l-au pierdut pe cel vechi, fie pentru că a expirat, este necesar să prezinte mai multe documente la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, dar și să aștepte ore întregi pe la ghișee.

Dar haideți să vedem în cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe. De asemenea, să aflăm și cât durează, de fapt, acest proces și cât costă.

În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe

Se știe că actul de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român pentru a dovedi identitatea, cetățenia şi domiciliul, necesar la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de Constituție. De la 1 ianuarie 2011, actul de identitate se poate numi și cartea electronică de identitate.

  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;
  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;
  • După împlinirea vârstei de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 10 ani;
  • După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

În cât timp e gata un buletin pe care îl faci la urgențe! Termenul legal de eliberare a unui act de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către Șeful S.P.C.L.E.P. Termenul efectiv de eliberare a cărţilor de identitate este de 5 – 7 zile lucrătoare. Pentru actele de identitate eliberate, taxa se achită la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor pe raza cărora solicitantul are domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, persoanele care cer reducerea termenului pentru obținerea actelor de identitate o pot face doar la conducerea instituţiei doar pentru motive temeinic justificate. Astfel, actul de identitate poate fi eliberat în două-trei zile. Pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă nu se percepe nicio taxă.

citește și...